Jegyzetelési tippek

Te is csak egymás után írod, amit a tanár mond? Kusza a füzeted és nem tudsz kiigazodni rajta? Használsz kiemeléseket vagy gondolattérképet? Egy jó jegyzet nagyban hozzásegít a tananyag sikeres elsajátításához. Sokszor még az egyetemen is meggyűlik a baj vele, ezért jobb minél hamarabb elsajátítani a jegyzetelés 6 alapszabályát, ami megkönnyíti a tanulást és hatékonyabbá teszi az órákat is.

TagolásAz első és legfontosabb szabály, hogy nem egy összefüggő szöveget írsz. A jó jegyzet nem olyan, mint egy fogalmazás, hanem vázlatpontokból, rövid mondatokból, felsorolásból, számozásból áll. Tömör, áttekinthető és könnyen értelmezhető.

Kulcsszavak és tételmondatokA tanulók többsége ott csúszik el, hogy a tanár minden egyes szavát szó szerint le akarja írni. Próbáld meg kiszűrni a lényeget, csak konkrét információkat írj le: helyet, nevet, évszámot, fogalmakat. A magyarázatokra pedig úgyis emlékezni fogsz, ha figyelsz órán.

RövidítésekA szokásos rövidítések mellett, mint Magyarország=Mo., például=pl., használd saját jelrendszeredet, amivel felgyorsíthatod az órai jegyzetelést.

Tervezés a lelke mindennek! Rendszerezd és csoportosítsd feladataidat, legyen az határidőnaplóban, jegyzetfüzetben, vagy vezesd egy Excel táblában!Fotó / 123RF

Aláhúzások és kiemelőkHasználj nyilakat, egyszerűbb jeleket a szövegben, keretezd be vagy húzd alá a fontos szavakat. Ha szövegkiemelőt használsz, vigyázz a mértékre, a túl sok szín elveheti a figyelmedet. Két dolog összehasonlításánál például érdemes különböző színnel jelölni őket.

GondolattérképVannak témák, melyek feldolgozása célszerűbb gondolattérképpel, mint hagyományos jegyzeteléssel. Vegyünk például egy Petőfi életrajzot. Középre felírhatod egy gondolat buborékba, hogy Petőfi Sándor, majd nyilakkal újabb gondolat buborékokat kapcsolsz hozzá egy-egy szóval és évszámmal.

TáblázatokHa sok az információ, viszont jól elkülöníthető kategóriákból áll, akkor érdemes egy táblázatba gyűjteni őket. Például, ha történelemből sok csatát kell megjegyezni az adott témakörben, akkor írj 5 oszlopot: évszám, helyszín, név, résztvevők, kimenetel címkékkel. Sokkal átláthatóbb és könnyebben tanulható lesz, mintha egymás után sorolnád fel az adatokat.

Jegyzetelj minél többet, ugyanis a kézzel írtakat hamarabb megjegyzi az agy, mintha csak a tankönyvből olvasnád. Próbáld ki az új tippeket, és neked is könnyebb lesz!

Tamás Anett