Nyelvi érettségi vagy nyelvvizsga: mi a különbség?

Az idegen nyelvből tett érettségik és a nyelvvizsgák között szoros kapcsolat van, de számos különbség is. Összegyűjtöttük a legfontosabb elemeket, hogy el tudd dönteni melyik lesz számodra a legkedvezőbb!

A kettő összefügg!

Ha sikeres emelt szintű érettségit teszel egy idegen nyelvből, akkor a 60 százaléknál jobb eredmény egy középfokú (B2) komplex nyelvvizsgával, a 40-59 százalék közti eredmény pedig egy alapfokú (B1) komplex nyelvvizsgával egyenértékű. Ebben az esetben az érettségi bizonyítványod záradékában találsz majd egy államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvánnyal egyenértékű okiratot, tehát ahogy a mondás tartja, két legyet üthetsz egy csapásra. Azonban ez csak emelt szintű nyelvi érettségire vonatkozik, tehát akármilyen jóra sikerül a középszintű nyelvi érettségid, azért nem kaphatsz nyelvvizgsa bizonyítványt.

Pontszámítási különbségek

Az államilag elismert nyelvvizsgád többletpontot ér a felvételi pontszámításnál. A középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsgáért 28, a felsőfokúért (C1) pedig 40 többletpontot kaphatsz. Fontos, hogy a nyelvtudásodért maximum 40 pontot szerezhetsz a felvételinél, akkor is, ha több nyelvvizsgával rendelkezel.

Forrás: --

Hasonlóságok

Az egymásnak megfelelő szintű idegen nyelvi érettségin és nyelvvizsgán ugyanazokkal a vizsgarészekkel találkozhatsz: halláskészség, íráskészség, szövegértés és a szóbeli. A témakörök, a típusfeladatok és az elvárt tudás mélysége is nagyrészt ugyanazok, tehát ha már felkészültél egy nyelvvizsgára, érdemes a megfelelő szintű érettségit is letenned.

Különbségek

Ha az érettségid évében írod az idegen nyelvi érettségit, természetesen nem kell érte fizetned, viszont a nyelvvizsgák minden esetben díjhoz kötöttek. Az első sikeres államilag elismert komplex nyelvvizsgád árát azonban vissza tudod igényelni az államtól. Nyelvvizsgából több fajta is van, mint például általános vagy szaknyelvi, illetve rengeteg helyen megírhatod. Míg a nyelvvizsgád esetében magad választhatod ki a vizsga szintjét, mely lehet alap-, közép-, és felsőfokú, az idegen nyelvi érettségin csak az emelt szintű vizsgád lehet érvényes közép- vagy alapfokú nyelvvizsgaként.