Hogyan oszd be az idődet az érettségire

Segítünk, hogy ne csússz el a beosztásoddal! Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, ami segít abban, hogy elvégezd a napi feladataidat és időben végezz a tanulással!

Az okostelefon másra is jó!Ha nem szeretnél sok időt tölteni azzal, hogy listákat és határidőnaplót írsz, akkor a telefonoddal könnyedén beütemezheted mikor mit kell tanulnod, hogy mindennel végezz az érettségiig.
Mutatjuk, mi melyik háromra esküszünk:

  • Google Calendar: A Google ingyenes naptárszolgáltatása, melynek segítségével feljegyezheted teendőidet, csatolhatsz hozzá linket és értesítést is küld, hogy ne feledkezz meg róla.
  • Microsoft To Do: A teendőkhöz könnyedén rendelhetsz határidőket, jegyzeteket és fájlokat is. Más felhasználókkal is megoszthatod, így tökéletes egy csoportos iskolai feladathoz is.
  • Trello: Számítógépen és mobilon is használhatod, egy-egy feladathoz nem csak szöveget, hanem képet és videót is rendelhetsz.

Tanulj a produktivitás zónádban!Koránkelős vagy éjjeli bagoly típus vagy? Mindenkinél eltérő mikor a leghatékonyabb, ezért fontos, hogy tisztában legyél vele, te melyik napszakban vagy a legaktívabb. Próbáld meg azokban az órákban elvégezni a legtöbb feladatod és megtanulni a legnehezebb tételeket.

Csak egy valamire koncentrálj!Ha tanulsz, akkor tényleg tanulj, ne a telefonod nyomkodd tanulás címszó alatt! Tedd ne zavarj üzemmódba, így nem emeled fel a fejed minden értesítésre és nem zökkent ki a témából. Próbáld meg kizárni a környezeted és csak arra koncentrálni, amit olvasol.

Ne maradjon el a jutalom!Ha megtanultál egy tételt, jutalmazd meg magad 10 perc facebook idővel, egy csokival vagy kávéval. Eltérő ki mennyi ideig tud koncentrálni, de általában elmondható, hogy 30-90 perc után szüksége van az agynak egy rövid pihenésre. A feltöltődés után pedig jobban fogsz tudni figyelni a következő leckére.

Ha tanulsz, ne a telefonodat nyomkodd!Fotó / 123RF

Állj készen a rögtönzésre!Bármikor bekövetkezhet egy nem várt esemény, ami tönkreteszi a napirended és kizökkent az előre betervezett tanulási ütemedből. Ne ess kétségbe, próbáld meg adaptálni az új helyzetet és abból kihozni a legtöbbet. Oszd fel újra a maradék idődet és húzd ki a kevésbé fontos, vagy későbbre halasztható feladataidat.

Meg tudod csinálni!A motivációk és pozitív gondolatok nagyban hozzásegítenek a sikerhez. Helyezz el cetliket az íróasztalodon, amik a legfáradtabb perceidben is energiával töltenek fel. Találd meg a legapróbb örömöt és maradj motivált a legnehezebb pillanatokban is.

Gondold végig azt a négy hosszú középiskolai évet, ami alatt eljutottál idáig és legyél büszke magadra. Már a cél előtt vagy, adjon ez lendületet az utolsó nagy megpróbáltatáshoz is!

Tamás Anett