Második nyelv, hogyan válassz?

Középiskolában el kell döntened, milyen második idegen nyelvet szeretnél tanulni. Szerencsére az iskolák többsége bőséges kínálattal rendelkeznek, így sok választási lehetőséged van. Ha még nem tudod, mit tanulnál szívesen, akkor most megosztunk veled 4 szempontot, amit érdemes figyelembe venni!

Hasznosság

Először is figyelembe kell venned a körülményeket, hogy melyik nyelvet fogod tudni a legjobban hasznosítani a jövőben. Manapság az angol teljesen alapértelmezettnek számít, akármilyen területről is legyen szó. Ezért javasoljuk, ha általános iskolában első nyelvként németet tanultál, akkor másodiknak mindenképp az angolt válaszd.

Hányan beszélik

Fontos szempont, mennyire elterjedt az adott nyelv a világon. Például a mandarint világszerte több, mint egymilliárdan beszélik. Tudtad, hogy a kínai után a második leggyakoribb nyelv a spanyol? 20 országban hivatalos nyelv és 450 millióan beszélik. Ezek a nyelvek tehát jól jöhetnek még később az elhelyezkedés során is.

Terület

Nem elhanyagolható Magyarország földrajzi fekvése sem. Nagyon sok vállalat keresi a németül beszélő munkaerőt. A történelmi múlt miatt szintén jó választás lehet az orosz is.

Iskola erősségei

Az sem elhanyagolható, hogy az adott iskola milyen nyelvi képzésekben erős. Egy jó tanárral ugyanis bármelyik nyelvet könnyebb elsajátítani, ezért érdeklődj idősebb diákoktól is. Ha pedig van olyan a palettájukon, ami a szívügyed és régi vágyad egyszer azon a nyelven beszélni, akkor nincs is tovább miről gondolkozni.

A legfontosabb, hogy legyen kedved a tanuláshoz, hiszen akkor inkább kikapcsolódásnak és szórakozásnak fogod fel, mint egy újabb sulis tárgynak.

Tamás Anett