Hogyan lehetsz te is környezettudatos fiatal? - tippek

A bolygónk felmelegedése egyre égetőbb probléma és környezetünk véges erőforrásokból gazdálkodik, ezért figyelni kell a környezettudatosságra. A jó hír az, hogy akár pár apró tevékenységgel is meghosszabíthatjuk a bolygónk életét!

Arról már írtunk, hogy hogyan lehetsz környezettudatos tanulóként, de itt az ideje, hogy tovább gondold mit tehetsz még azért, hogy a mindennapjaidba is beemeld ezt a gondolkodásmódot.

1. Vásárolj csomagolásmentes és hamar lebomló termékeket!

Gondolkodtál már azon, hogy mennyi idő alatt bomlanak le a mindennapjaidban használt termékek kidobás után?
- papírtörlő: 2-4 hét
- karton papír: 2 hónap
- műanyag palack: 450 év
- üveg: 1-2 millió év

Éppen ezért érdemes alternatívákat keresni.
Manapság egyre több csomagolásmentes bolt van, ahová neked kell vinned tárolóeszközt, így megspórolva a különböző nejlon és hungarocell csomagolásokat.
Ráadásul már a legtöbb szépségápolási terméket is csomagolásmentes verzióra cserélheted, hiszen létezik már csupaszon kapható szilárd sampon, tusfürdő és szappan is, sőt már újratölthető rúzsok is forgalomba kerültek.

2. Semmit se dobj ki!

Mindig gondold át, hogy a kidobásra szánt dolgot mire tudnád még felhasználni.
Például egy régi bútort nem kell egyből leselejtezni, csak azért mert nem megy a mostani berendezésedhez. Fesd át, vond be valamivel, változtasd át!
Ha abszolút nem látsz benne fantáziát, akkor érdemes körbekérdezni ismerőseidet, vagy feltenni az internetre, ugyanis lehet, hogy valakinek éppen erre a kis kacatra van szüksége.
Közhely, de igaz: ami neked már szemét az másnak kincs lehet.

Bármit át lehet alakítani, használd a fantáziád!Forrás: 123RF

3. Turizni nem ciki!

Ha már a használt dolgoknál tartunk, a ruhákra épp ennyire igaz az előző pont. Ha nem használod add tovább, ha pedig vásárolni szeretnél, irány a turi!

Tudtad, hogy a divatipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon? A fast fashion ruhadarabok előállításához rengeteg vízre és erőforrásra van szükség, a kész ruhadarabok pedig gyakran pár hónap után hulladékként végzik.
Tehát ha turkálóban vásárolsz, akkor nem csak a pénztárcád, de a környezeted is meg fogja hálálni.

4. Kapcsold ki, húzd ki, zárd el!

Földünk erőforrásai végesek így nem árt, ha takarékosak vagyunk. Ezért nem árt, ha:
Lekapcsold a villanyt magad után, kihúzod a töltőt, vízforralót, hajszárítót, és bármit, ami be van dugva a konnektorba, de éppen nem használod. Nemcsak, hogy tönkre mehetnek a túltöltéstől, de még az áramot is feleslegesen fogyasztják.
Nem folyatod feleslegesen a vizet. Mostanában még gyakrabban mosunk kezet, emiatt érdemes jobban odafigyelni szokásainkra, zárd el a vizet, amíg szappanozod a kezed.

5. DIY

A környezettudatosság legmagasabb szintje, ha te magad állítod elő a hétköznapokban is használatos termékeidet.
Készíts szappant, tisztítószert (ecetes víz, citromsav spray), sampont, szépségápolási szereket , vagy varrj zsákot, ami kiváltja a nejlont...
Az interneten szinte mindenhez találhatsz útmutatót!

+1 Gyűjtsd szelektíven a szemetet!

Ezt azért hagytuk a végére, mert remélhetőleg már mindenkinél bevett szokás.

Reméljük megfogadod ezeket a tanácsokat és te is belépsz a tudatos fiatalok körébe.