5 dolog, amit tutira vissza fogsz sírni a gimi után

Gimisnek lenni valakinek király, valaki pedig már alig várja, hogy maga mögött tudhassa az egészet. Egy biztos: a középiskola befejezése az egyik legnagyobb változás az ember életében, ami után már nincs visszaút, jön a felnőtt lét legelső lépcsőfoka. Mutatjuk, mi az, amit több, mint valószínű, hogy vissza fogsz sírni!

Talán sokszor érzed úgy, hogy az egész világ ellened esküdött. Talán gyakran fordul meg a fejedben, hogy annál rosszabb helyzetbe nem kerülhetsz, mint amiben most vagy. Talán azt hiszed, a középiskola életed legnehezebb időszaka, és nem jöhet ennél keményebb. Megnyugtatunk: a Mariana-árok alján is lehet gödröt ásni. Sok dolog van, amit vissza fogsz sírni életed ezen szakaszából.

Barátok a sulibanMost még természetes, hogy az összes téged körülvevő emberről tudsz majdhogynem mindent, de ez nem lesz mindig így. Az egyetemen már rajtad múlik, mennyi haverod lesz, akikre aztán számíthatsz, ha egy bajosabb vizsgáról, vagy magánéleti krízisről van szó.

Semmi főzés  

Gimiben az embernek általában nincs nagy gondja az étkezésekre, mert vagy a családja, vagy a menza gondoskodik erről. Azonban az egyetemen senki nem fog egy tányér finom főtt ételt eléd tenni, hacsak nem fizetsz érte. Egyetemistaként muszáj megbarátkozni a főzéssel, ha nem szeretnéd a zsebpénzed és ösztöndíjad egészét "elenni".

Az egyetemen már rajtad múlik, mennyi haverod leszFotó / 123RF

 Beosztott idő  

Középiskolásként többnyire jól beosztott órarendje, néhány extra elfoglaltsága, na meg egy fix alvási ritmusa van az embernek. Megnyugtatunk, hogy nem lesz ez mindig így! Egyetemistaként, amikor senki nem szól rád, ha délig alszol, vagy a héten a harmadik szemináriumod hagyod ki, akkor nem nehéz kicsit (vagy nagyon) szétcsúszni, amit aztán tízszer olyan nehéz visszacsinálni.

Tanárok, akik tudják a neved  

Minden gimiben vannak imádott, és enyhén szólva nem közkedvelt tanárok, de egy biztos: aki tanít, az tutira tudja a neved, és ismer valamennyire. Ez az egyetemen felejtős: habár néha kisebb csoportok esetén a professzor véletlen megjegyzi a neved, de azt, hogy különösebben foglalkozzon a személyeddel, szinte esélytelen.

Vizsgamentes élet  

Bizonyára ha egyetemre készülsz, akkor riogattak már a vizsgaidőszak szörnyűségeivel. A hírek sajnos igazak: az egyetemi vizsgázás tényleg kicsit hasonlít a pokolhoz vezető lépcső első fokaihoz. Főleg mikor még nincs tapasztalata az embernek (vagy az egyetlen tapasztalata az érettségi), és a vizsga előtti napra hagyja a tanulást. Persze sokan túlélik, és még sokan túl is fogják, szóval nem kell megijedni, de ennek hiányát tutira vissza fogod sírni a gimis évekből.