Mutatjuk, mi lesz az idegen nyelvű matekérettségiben!

Még magyarul sem egyszerű a matematika, nem hogy angolul, németül, vagy éppen spanyolul. Ha te is idegen nyelven érettségizel belőle, akkor mutatjuk a tuti tippeket, amivel garantált a siker.

Két tanítási nyelvű képzések esetén több tantárgyat is idegen nyelven tanítanak, leggyakoribbak a célnyelvi civilizáció, történelem, földrajz, informatika vagy éppen a matematika. Középiskolás éveid alatt eldöntheted, hogy a két tanítási nyelvű érettségi bizonyítvány megszerzéséhez, melyik két célnyelven tanult tantárgyból vizsgázol.

Egy napon, de több az idő rá

Minden matematika érettségi ugyanazon a napon kerül megírásra. A középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart, idegen nyelven viszont plusz 30 percet kapsz rá. Az I. feladatlapot 57 perc alatt kell megoldani a 45 helyett, amely 12 egyszerűbb feladatot tartalmaz, az alapfogalmak, definíciók, és könnyebb összefüggésekhez kapcsolódóan.
A II. feladatlapra szintén több idő jut, a 135 perc helyett 169 percig lehet dolgozni rajta. Két részre oszlik: az "A" rész három feladatot tartalmaz, míg a "B" rész három, egymással megegyező pontszámú összetett feladatból áll, amelyből csupán kettőt kell megoldani.
Az előző évi feladatsorok gyakorlásával nemcsak a típus feladatokat tudod gyakorolni, hanem az időd beosztását is.

+1 megengedett segédeszközt használhatsz

Megengedett segédeszközök közé tartozik a függvénytáblázat, a zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő és a szótár is. Az általános segédeszközökön túl, idegen nyelvű szótárt is használhatsz a vizsga során, ami jól jöhet, ha a nagy izgalomban nem jut eszedbe egy-két fogalom. A függvénytábla esetén viszont ugyanúgy magyar nyelvű használható, ami nehézséget okozhat, hiszen sokszor lényeges eltérés van egy-egy matematikai jelölés között. Erre mindenképp figyelj! Ismerd meg jó alaposan a függvénytáblázatodat, ne az érettségi napján nyisd ki először!

Értsd a szaknyelvet

A feladatmegoldás első lépése a feladat szövegének értelmezése, tudd mit kell számolni. Ehhez elengedhetetlen a szakmai nyelvtudás, hiszen az érettségi közben az állandó szótár használattal rengeteg időt veszíthetsz. Javasoljuk, gyűjtsd ki témakörönként a fontosabb szakszavakat, melyek elengedhetetlenek egy-egy feladat megoldásánál és jól gyakorold be őket.

Gondoltad volna, hogy 10 idegen nyelven is szoktak matek érettségit tenni hazánkban? Angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven írják még a matekérettségit a diákok.

Tamás Anett