Nem tudod milyen pálya illik hozzád? Kérdezd barátaidat!

A pályaválasztás nem kis fejfájást okoz. Minden egyetem mást mond, ki tudja így eldönteni, kinek lehet hinni és kinek nem? Egyáltalán milyen kérdésekre keress válaszokat? Tanácsért fordulj barátaidhoz!

Miért hallgass elsősorban ismerőseidre?Az egyetemek célja, hogy minél több középiskolást csalogassanak magukhoz. A rengeteg információ és a hangzatos szlogenek közt könnyedén elveszünk. Mindenkit más érdekel, így semmi sem garantálja, hogy kérdésedre választ kapsz hivatalos egyetemi felületeken. Azonban baráti köreidben akadhat olyan, aki arra a szakra vagy egyetemre jár, amivel szemezgetsz. A diploma elismertsége nem jelentene semmit, ha maguk a hallgatók nem elégedettek az egyetem nyújtotta képzésekkel és lehetőségekkel. Éppen ezért, ők tudnak leghitelesebben beszámolni minderről!

Mik azok a kérdések, amiket mindenképpen érdemes feltenned?
Az alábbi kérdésekre interneten nehezen találod meg a választ, így amikor felkeresed barátodat, a következőkről feltétlenül essen szó:

  • Elégedett a képzéssel és az egyetemmel?
  • Mennyire nehéz ösztöndíjasként bent maradni a szakon?
  • Mennyire megterhelő a szak?
  • Vannak-e gyakornoki lehetőségek?
  • Milyen az egyetemi közösségi élet?
  • Milyen a kapcsolat hallgató és oktató közt?
  • Mik az esélyek egy kollégiumi hely elnyerésére?
  • Ha esetleg nem válna be a szak, van-e lehetőség váltani?
  • Mostani fejjel, ha újra a felvételi előtt állna, hogyan döntene?

Az oktatás színvonala mellett nem győzzük hangsúlyozni a közösségi élet fontosságát. Egyetemen fennállhat annak a veszélye, hogy kiszakadva középsulis osztályodból, egyedül találod magad több száz idegen hallgató között. Elfoghat az elveszettség, szorongás érzete. Ilyenkor jól jön, ha előre megismered a közösség szokásait, hogy később gond nélkül barátokra találj. Erre a feladatra pedig ki lenne leginkább megfelelő, ha nem a közösség egyik tagja?
Egyetemen egy év alatt több oktatóval fogsz megismerkedni, mint egész középiskolás korodban. Ők adják át neked mindazt az elméleti és gyakorlati tudást, amellyel boldogulni tudsz karriered során. Ahány oktató, annyi tanítási stílus. Barátod őszintén tud mesélni arról, milyen viszonyt ápol velük: kitől kapott legtöbbet, ki követel legkeményebben, kit érdemes elkerülni, kire tekint mentoraként.

Mit tegyek, ha senkit sem ismerek, aki segíthetne?Minden egyetem rendelkezik hallgatói Facebook csoportokkal, amikre pár kattintással és a megfelelő kulcsszavakkal Te is könnyedén rábukkanhatsz! Keresd ki a számodra megfelelőt, majd add le csatlakozási kérelmedet a csoport adminisztrátorának. Miután bevettek, egyszerűen írj egy posztot, és hidd el, lesz olyan, aki segít! Még előnyre is szert tehetsz társaiddal szemben, ugyanis simán előfordulhat, hogy többen is megosztják veled tapasztalataikat.