Mivel fordulhatunk iskolapszichológushoz?

Pályaválasztási nehézségek, szerelmi bánat, rossz jegyek? Naponta látod az iskolapszichológust a folyosón, de nem tudod, mikor és milyen problémával keresheted fel? N. Kollár Katalin, az ELTE PPK c. egyetemi tanára szerint az iskolapszichológus célzottan tud segítséget nyújtani a diákok életvezetési problémáiban.

Mivel fordulnak a diákok legtöbbször iskolapszichológushoz?

A diákok inkább a megelőzésre fókuszálnak, mintsem a már meglévő problémákra. Bárki mehet pszichológushoz, aki szeretne egészségesebben élni, nem csak azoknak van fenntartva ez a lehetőség, akinek valamilyen komoly, akár már betegségnek is felfogható problémája van. A diákok körében szerencsére nagyfokú a nyitottság az iskolapszichológus felé, és a környezetüket is elfogadónak tartják ezen a téren. A tanulók általában azzal fordulnak az iskolapszichológushoz, amit felkínál számukra. A leggyakoribb témák a tanulási vagy kommunikációs készségek fejlesztése és az önfejlesztés, de természetesen a témák fókusza függ az adott iskola elhelyezkedésétől, az oda járó gyermekek családi hátterétől és az iskolában dolgozó pszichológus szakterületeitől is.

Ki fordulhat még iskolapszichológushoz egy diák érdekében?

Ha egy tanuló nem motivált a jó iskolai teljesítmény elérésére, annak többnyire nagyon kézzelfogható oka van, mint például túlzott szülői elvárások vagy rossz tanár-diák viszony. Ha azt érezzük a gyereken, hogy nem akar tanulni, feszeng az iskolával kapcsolatban, rossz a magatartása, akkor szülőként és tanárként is egyaránt érdemes iskolapszichológushoz fordulni, hiszen legtöbbször otthon vagy az iskolában van a probléma, de az is lehet, hogy a tanulónak részképesség problémája van. Itt fontos megjegyezni, hogy az iskolapszichológus nemcsak a diákokkal, hanem a szülővel és tanárral is foglalkozik.

Ha a gyermek eljut az iskolapszichológushoz, akkor minél hamarabb fel lehet oldani ezeket a gondokat, segítségével meg lehet állapítani, hogy mi a tényleges gond, és szükség esetén kezelési mód, ami eredményre vezethet. Ritkább esetben az iskolapszichológus iránymutatást tud adni abban, hogy milyen szakemberhez érdemes tovább menni.

Az iskolapszichológus a pedagógusoknak és a szülőknek is tud segíteni abban, hogy hogyan érdemes egy-egy tanulóval bánni. Például, ha valaki diszkalkuliás, akkor sokszor nem jó a számolásban, de a logikai képességei megvannak, tehát nem szabad megbélyegezni, hogy általában rossz matematikából, érdemes figyelni arra, hogy milyen részterületeken van probléma, és mik lehetnek az erősségei, amire támaszodni lehet. Figyelemzavaros gyerekeknél a figyelmi képességekkel összefüggő területeket is érdemes fejleszteni, mivel például a zenei tanítás és a mozgásfejlesztés kihatnak a tanulási képességekre.

Ha úgy érzed elakadtál és szükséged lenne valakire, akivel megbeszélheted a gondolataid, az iskolapszichológus meghallgat!Forrás: PixaBay

Milyen témákban tud segíteni egy iskolapszichológus?

Az iskolapszichológus leginkább kisebb volumenű elakadásokban, problémákban tud segíteni, mint a társas beilleszkedés, kapcsolati problémák, pályaválasztási döntés, életvezetés. Olyan témákkal foglalkozik, melyek hozzátartoznak a mindennapi élethez, közük van az oktatáshoz, tanuláshoz, iskolához és megoldásukhoz, fejlesztésükhöz elég egy viszonylag célzott megoldási, feloldási javaslat, nem kell nagyon mélyen komplex érzelmi vagy múltbéli problémákba belemenni. Ha a tanuló úgy érzi, el van akadva egy gondolatmenetben, problémamegoldásban és szeretné valakivel megbeszélni, az iskolapszichológus tökéletes választás. Sőt, ahogy említettem komolyabb nehézségek említés szintű megbeszélésére is van mód, hogy megfelelő szakellátás felé irányíthassuk a diákot.

Komolyabb gondok, mélyebb témák esetén mit lehet tenni?

Az iskolapszichológusnak szűrő-irányító funkciója is van. Ha komolyabb gondok lapulnak egy-egy probléma hátterében, az iskolapszichológus tud olyan szakértőt ajánlani, aki segíteni tud mélyebb pszichológiai problémák esetén. Minden tankerületben van például egy szakértői bizottság, ahol a kollégák megállapítják, hogy a gyereknek milyen jellegű tanulási problémái vannak.
Nem lenne szerencsés, ha az iskolapszichológus terápiás kapcsolatba kerülne egy diákkal, mert minden nap belépnek az iskola keretein belül egymás életterébe. Nem tesz jót, ha a tanuló kialakít egy bizalmas érzelmi kapcsolatot az iskolapszichológussal, aztán egy egészen más relációban találkoznak például egy tanulásmódszertani osztályfoglalkozáson. Emiatt a pszichés működéssel kapcsolatos gondokat már érdemes kivinni az iskolából egy másik típusú szakemberhez.

Névjegy

N. Kollár Katalin

66 éves, 4 gyermeke és 10 unokája van
Pszichológiai Tudományokból szerzett PhD fokozatot 2001-ben, habilitált 2013-ban
az Eötvös Loránd Tudományegyetem Iskolapszichológia Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense volt 2011-2020 között, azóta nyugdíjas és jelenleg óraadó az ELTE PPK-n
Eötvös József díjjal 2013-ban, Pro Universitate Emlékérem arany fokozattal 2016-ban és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel 2019-ben jutalmazták munkásságát
Szakterületei: tanárképzés, iskolapszichológia, pedagógiai szociálpszichológia, tanulók társas kapcsolatai, tanulási szokások, szociális kompetenciák fejlesztése