Tudj meg többet a fenntartható divatról!

Április 19. és 23. között rendezik meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek keretében indén kifejezetten nagy hangsúlyt kap a fenntartható divat. A Fenntartható Divat Program célja a diákok szemléletformálása változatos, élmény alapú oktatás segítségével.

A Fenntartható Divat Program szervezői szeretnék tudatosítani a diákok körében a mértéktelen divatcikk-fogyasztás hatásait, és felhívni a figyelmet a textilipar környezetszennyezésére. A divat egy nagyon jó csatorna a fenntarthatóság fogalmának megismertetése, mert a 6-12. évfolyam számára központi téma az önkifejezés és a csoporthoz való tartozás kérdése. A divatos öltözködéssel a diákok énfogalmukat fejezhetik ki, bizonyos márkák és termékek vásárlásával és viselésével bemutathatják gondolataikat, értékrendjüket.
„A programot úgy állítottuk össze, hogy minden diák megtalálhassa azt a felületet, amin keresztül a fenntartható divat témájához kapcsolódni tud." – nyilatkozta Szilágyi-Csüllög Mónika, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fenntartható divatmárka menedzsment képzésének szakvezetője.

A vállalkozó szelleműek a csapatmunkáról egy saját készítésű 2 perces videóban is beszámolhatnak a tervezés folyamatáról és az elkészült kollekcióról.Fotó / pixabay.com

A Budapesti Metropolitan Egyetem Fenntartható divatmárka menedzsment képzés hallgatóival egy gondolatébresztő Slow fashion-fast fashion workshopot is szerveznek, amelynek során tárgyalást imitálva érvel majd a fast fashion és a slow fashion csapat. A Témahéten résztvevő iskolák választhatnak, hogy levetítik az általunk felvett workshopot, majd megbeszélik a hallottakat, vagy akár magunk is megszervezhetnek egy hasonló vitát. E feladat során fejlődik a diákok szóbeli kifejezőkészsége, szókincse a társadalmi, gazdasági, és környezetvédelmi kontextusok skáláján.
A kreatív, gyakorlatias beállítottságú diákok számára meghirdettek egy Fenntartható divattervező pályázatot is: Reduce, Reuse and Recycle kapszulakollekció-pályázat címen, amelynek során különböző technikákkal textilhulladékból készült ruha alkotására ösztönzik a diákokat. Ezzel a kreatív, problémamegoldó gondolkodásra ösztönző feladattal a háztartásunkban fellelhető textilhulladék újrahasznosítását szeretnék ösztönözni. A pályázatra csoportok jelentkezhetnek egy 3 darabos mini kapszulakollekcióval, amelyet rajzokkal, fotókkal illusztrálva kell bemutatni. A vállalkozó szelleműek a csapatmunkáról egy saját készítésű 2 perces videóban is beszámolhatnak a tervezés folyamatáról és az elkészült kollekcióról. A diákok

  • 2 korosztályban (6-9. évfolyam, 10-12. évfolyam)
  • legalább 2, maximum 5 fős csapatokban indulhatnak a versenyen.

A pályázathoz a diákok inspirációs forrásokat, fenntartható tervezők példáit, DIY praktikákat kapnak segítségül, amelyek elérhetőek és letölthetőek a Fenntarthatósági Témahét Fenntartható Divat aloldalról.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelésben 2021. április 19-23. között hirdeti meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A programon való részvételhez iskolai regisztráció szükséges, amelyet 2021. május 10-ig tehetnek meg az iskolák. A Fenntartható Divat Program, és a pályázat részletes kiírása elérhető a honlapon. A pályázat eredményhirdetésére május 28-án, az ALMAZÖLD KONFERENICÁN kerül sor.

Forrás: Fenntartható Divat Program