Bruttó vagy nettó? Így megjegyzed a különbséget!

Te is kevered a bruttó és nettó kifejezéseket? Milyen kontesztusban lehet használni őket? Miután ezt elolvasod soha többé nem fogod összekeverni, melyik mit jelent!

A nettó és bruttó latin eredetű szavak. A nettó jelentése tiszta, fényes, a bruttóé pedig nyers és durva. Az olaszon kívül a spanyolban is használják, ahol a "bruto" kifejezés azt jelenti, hogy valami félkész és feldolgozatlan.

Melyik a magasabb összeg?

A bruttó a teljes összeg, míg a nettó a levonások után megmaradó érték, tehát a bruttó mindig egy magasabb szám.

Bruttó - adók és járulékok = nettó

A személyi jövedelemadó mértéke 2021-ben 15 százalék, a társadalombiztosítási járuléké pedig 18,5. A bruttó munkabérből összesen ez a 33,5% kerül levonásra, a fennmaradó összeg lesz a nettó munkabéred, amit kézhez kapsz.

Adóalap kedvezmények figyelembevétele nélkül a nettó bér egyenlő a bruttó bér 66,5%-ával.Forrás: PixaBay

Mikor melyiket használjuk?

Nettó munkabérről beszélünk a köznyelvben fizetésként, hiszen ezt a részt kapjuk ténylegesen kézhez vagy kerül a bankszámlánkra. Hitelfelvételkor a bank a nettó munkabérünket veszi figyelembe, mivel ebből az összegből tudjuk visszafizetni a törlesztőrészletet is. A bíróság gyerektartás esetén szintén a nettó összeget veszi figyelembe, mert ez a fizetésnek az elkölthető része. Az állásinterjún viszont jellemzően a bruttó bérről van szó, tehát ha fizetési igényedet kérdezik, akkor gondolj arra, hogy ebből még az adók és járulékok levonásra kerülnek. A minimálbér is a bruttó jövedelem szerint határozzák meg és az adóbevallásban szintén a bruttó összeget kell feltüntetni.

Bruttó vs nettó munkabér

A bruttó munkabér összege szerepel a munkaszerződésben, illetve a bérlap tetején. A nettó fizetés pedig a bérlap alján található. Ennyit fognak a bankszámládra utalni vagy készpénzben a kezedbe adni fizetésként. Adóalap kedvezmények figyelembevétele nélkül a nettó bér egyenlő a bruttó bér 66,5 százalékával.

A bruttó és nettó két egyszerű fogalom, mégis hajlamosak vagyunk nagyon sokszor összetéveszteni őket. Megosztunk egy jó trükköt, hogy egy életre megjegyezd őket. A bruttó "b" betűje előrébb helyezkedik el az abc-ben így ez a magasabb összeg is, a nettó "n" kezdőbetűje hátrébb van, úgyhogy ennek az értéke alacsonyabb.

Érdeklődj, tájékozódj és legyél te is pénzügyileg tudatos!