Neked mi a szeretetnyelved? Itt megtudhatod!

„Szeret ő a maga módján, csak nem tudja kimutatni" – Biztosan hallottad már ezt a mondatot. Furcsa helyzet, amikor tudod, hogy szeret a másik, de valahogy mégsem érzed. Pedig az, hogy szeretjük egymást, még nem jelenti azt, hogy ugyanazon a szeretetnyelven is beszélünk.

De mi is az a szeretetnyelv?

Gary Chapman világsikerű pszichológus azt mondja, hogy az emberek alapvetően öt szeretetnyelven beszélnek, vagyis a szeretet befogadásának és kifejezésének öt módja van. Az más kérdés, hogy ezeken belül is vannak mindenféle nyelvjárások, és keveredések, de a lényeg mégiscsak az, hogy megismerjük és elsajátítsuk a saját és családtagjaink, barátaink szeretetnyelvét. Ha tisztában vagy a saját és a szeretteid igényeivel, sokkal könnyebben a kedvükre fogsz tudni tenni, illetve azt is elmagyarázhatod nekik, hogy neked mi esik a legjobban!

Egymás szeretetnyelveinek felfedezése és megtanulása egy folyamat!Forrás: PixaBay

Szeretet-tank

Mindannyiunknak van elsődleges szeretetnyelve, amit egy kis befelé figyeléssel meg tudunk állapítani.Ha a saját nyelvünkön beszélnek hozzánk, boldognak, szeretettnek érezzük magunkat, fel van töltve a szeretet-tankunk. Ez a tank többféle üzemanyaggal tölthető fel, de ahogy dízeles autóba nem tankolsz benzint, elektromos autót nem akar gázzal tölteni, úgy a különböző szeretet-tankokat sem töltheted fel akármivel.

Az öt szeretetnyelv a következő:

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

Ezek közül kell válogatni, amikor valaki más jóllétét tartod szem előtt, és szeretteidnek, is a fentiek között kell megtalálnia azt a nyelvet, amin jól szólhat hozzád. Egymás szeretetnyelveinek felfedezése és megtanulása egy folyamat! Lehet, hogy te az érintést kedveled a legjobban, de a barátodat ehelyett az elismerő szavakkal tudod a legboldogabbá tenni. Emlékezz, ami neked a legjobban esik, lehet, hogy a másiknak eszébe sem jutna, vagy fordítva! Ahhoz, hogy igazán minőségi időt tudj tölteni a barátaiddal és családtagjaiddal, mind a két félnek szem előtt kell tartania a másik igényeit.

Forrás: Thatslife.hu