Mit csinál egy méhész? Szakértő válaszol!

Méhész? Valami csodalény lehet, afféle méhecskékkel suttogó, elvégre, ha nem az lenne, már össze-vissza csipkedték volna a szorgos rovarok, ugye? Lehet, hogy kívülről lehetetlennek tűnik, de komoly türelemmel, odafigyeléssel és tanulással elsajátítható ez a szakma is!

Varga László méhészt kérdezte meg a ThatsLife csapata arról, hogy hol és hogyan tanulhat, aki úgy dönt, szívesebben dolgozik állatokkal, mint emberekkel. Tőle tudjuk, hogy a méhészkedést iskolában is meg lehet tanulni, más méhészektől is megszerezhető a szükséges tudás, de akár önképzés során, szakirodalmak tanulmányozásával is elsajátítható a szakma.

A méh csípése gyógyhatású, a kaptár levegője pedig több tüdőbetegségre is jótékony hatással van.Forrás: 123RF

Mégis mennyire veszélyes?

Varga László szerint semennyire, éppen ezért mindenkinek ajánlja a szakmáját, melyet ő hobbiként kezdett el, hat évvel ezelőtt. Véleménye szerint nagyon fontos a természet szeretete, ahogy az is, hogy aki erre a pályára készül, ne legyen allergiás a méhcsípésre!Mert a méhek bizony csípnek, ez is a méhészkedéssel jár, de emiatt, hacsak nem vagy allergiás, nem kell aggódnod, sőt, a méhész szerint a méh csípése gyógyhatású, a kaptár levegője pedig több tüdőbetegségre is jótékony hatással van. László azt is elmesélte, hogy ő tíz családdal kezdte, de mostanra már nyolcvan család boldogítja a környezetét.

Na de, mi a méhész feladata? Évszakonként változó.

Télen kevés munka van a méhesben, viszont annál több feladat adódik otthon, a műlépek készítésével. Ez többnyire a felkészülés évszaka, csupán havonta egy alkalommal kell megnézni, hogy nem bántotta-e valamilyen vad a kaptárakat, nem költözött-e be egy kedves, de nem kívánatos egércsalád, a hó nem zárta-e el az ajtajukat.
A tavasz az ébredés ideje: "A megfelelő vitamin és vízutánpótlás mellett a különböző betegségekről is gondoskodni kell, hiszen ahogy az emberek, a méhek is megfázhatnak, fájhat a hasuk (potrohuk), lehetnek atkásak. Sok odafigyelést és gondoskodást igényelnek."
A nyár kezdete a virágzás, a nektárgyűjtés időszaka.

Aki nagyon elhivatott a méhészek közül és szeret kirándulni, az viszi a méheket akár az egész ország területén oda, ahol nincs méhészeti karantén, ugyanakkor van kellő nektárzatú virág. A szakember szerint a hobbiméhészek ritkán vándorolnak, de természetesen, ha kedvük van, ők is megtehetik, hogy vándorútra kelnek a méheikkel. Előszőr a mogyoró és egyéb barkázó növények virágoznak, őket követik a gyümölcsfák. Ha az időjárás kedvező, ezeken a növényeken megerősödnek a méhek, így a repce virágzására már kellő népességgel rendelkeznek. Július közepétől pedig a méhész és a méhei is már a télre készülnek fel.

Forrás: ThatsLife.hu