Mit lehet csinálni egy művelődési központban?

Immáron minden nagyobb lélekszámú településnek van művelődési közpotja. Pontosan miért jó neked, ha van művház, ahol laksz?

A művelődési központok több funkciót látnak el egyszerre, a helyiek legtöbbször nem is sejtik, hogy mennyire sokféle programot biztosít egy ilyen intézmény.

A pandémia miatt a legtöbb művelődési ház oldalán jelenleg ez olvasható: "Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a 194/2021. (IV.26.) Korm. rendelet értelmében intézményünk a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak számára újra látogatható. Az érvényben lévő jogszabályok szerint az intézménybe csak azon személyek léphetnek be, akik védettségi igazolványuk és valamely személyi okmányuk (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány) felmutatásával igazolják jogosultságukat. A művelődési központ közönségforgalmi területein továbbra is kötelező a maszkhasználat, valamint a 1,5 méteres védőtávolság betartása. A 23/2021. sz. Korm. rendelet szerint zenés-táncos rendezvény intézményünkben továbbra sem tartható, így a közeljövőben egyelőre csak ültetett rendezvényeket tudunk tervezni.".

Egy közel 40 000 fős lélekszámú város kapcsán például az ilyen intézményekben elsősorban különböző csoportok foglalnak termeket: anime klubosok, dalárdák, éremgyűjtők, fotóklubok, jógázók, különböző nyelvi- és táncos klubok, olvasókörök, különböző politikai platformok, valamint sakkosok és társasjáték-klubosok.

Ezek biztosítása azonban a legkisebb feladata a művelődési házak személyzetének. Ugyanis folyamatosan koncerteket, előadásokat, színházi darabokat szerveznek és hívnak el az adott településre. A koncertekkel elsősorban a fiatalabb korosztályt kívánják megszólítani – például az AK26-tal, a Blahalousiánával vagy a Szabó Benedek és a Galaxisokkal. A színházi darabokat, komolyzenei hangversenyeket pedig inkább az idősebb generáció tagjainak igényeihez kötik.

Emellett folyamatosan biztosítani kell szezonális kiállításokat és 'A hónap műtárgyát'.

Forrás: 123rf

Továbbá ott vannak még a nyári táborok, általában ezekből is számosnak ad helyszínt témától függően egy művelődési központ: agyagos kezek, természettudományi táborok, egészségügyi táborok, népzenei táborok, tánctáborok.

Mindemellett vannak színházi előadások is, amelyek esetében az összes ülőszéket megpróbálják "feltölteni" a rendezvényszervezők, legyen szó egy Agatha Christie-feldolgozásról, vagy bármilyen más színházi darabról.

Apropó, milyen végzettség kell, hogy egy művelődési központban dolgozz? Egy ilyen intézménynek elsősorban sok rendezvényszervezői diplomával rendelkező személyre van szüksége, akik az adott programokat megszervezik, és az adott időpontban a megvalósulást is biztosítják.

Emellett szükség van minimum egy diplomás PR- és marketing munkatársra, egy gondnokra, karbantartókra, információs kollégákra, egy jegyértékesítőre és takarítókra. Egy 40 000 fős város esetében egy ilyen intézményben a dolgozók száma minimum 21 fő kell, hogy legyen.

A továbbiakban bemutatjuk nektek a nagyobb városainkban hamarosan megrendezésre kerülő kulturális programokat.