Nárcisztikus szülők fogságában: te felismered a jeleit?

A felnőtté válás útján egyre többen vesznek észre olyan problémákat magukon vagy az életükkel kapcsolatban, amire nehezen találják a választ, hogy miért is alakult ki. Ezeknek a problémáknak a gyökereit pedig a nevelés során, a gyermekkorban kell legtöbbször keresni.

Igazi trenddé nőtte ki magát a TikTokon, hogy fiatalok, sőt akár felnőttek is rávilágítanak azokra a tényezőkre, amik a nárcisztikus szülői nevelésre vezethetők vissza.

Ezeket a vonásokat általában olyan videóban mutatják be, amelyben fel kell mutatnod tíz ujjadat, felsorolnak tíz jellemző vonást, azokra a gyerekekre nézve, akik nárcisztikus szülők mellett nőttek fel, és akárhányszor igaz rád az adott állítás, egy ujjadat le kell tenned.

Ha a legtöbb állítás igaz rád, akkor bizony a problémáid oka a nevelésben gyökerezik. Nézzük meg, általánosságban mik is ezek a jelek a TikTok-trendek alapján.

 

Ha többségét (a videók szerint 7 vagy több) te is igaznak látod a te életedre nézve, nagy a valószínűsége annak, hogy szüleid nárcisztikus személyiségűek.

Általában a toxikus embereket vonzod be egy kapcsolatba

Arra utalhat, hogy eleve az ilyen nevelés is toxikus a gyerek számára, aki csak ezt a fajta kapcsolatot fogja ismerni. A későbbiekben pedig olyan embereket vonz be, akik ehhez a képhez hasonlítanak. Komfortérzet vagy a „majd én megváltoztatom őt" hozzáállás? Nehezen lehet megmondani, de semmiképpen sem egészséges jellemvonás.

Nehezedre esik nemet mondani dolgokra, amit nem szeretnél megtenni

Gyerekként az ellenkezés és a lázadás nem volt megengedett, így inkább csendben megtetted, amit elvártak tőled a szüleid, még ha az irreális is volt. Ezt a tulajdonságot felnőttkorban még nehezebb levetkőzni.

Folyamatosan aggódsz a pénz miatt (pénzszerzés, pénzköltés)

Feltehetően ezt a függetlenséggel párosítják, amit nehéz elérnie a nárcisztikus szülők gyermekeinek, így a későbbiekben amikor saját maguknak kell ellátniuk önmagukat gyakran nehézségekbe ütköznek.

Gyerekként az ellenkezés és a lázadás nem volt megengedett, így inkább csendben megtetted, amit elvártak tőled a szüleidFotó / Pixabay

Kötődsz bizonyos dolgokhoz, amik megnyugtatnak (például plüssállat, gyerekkori pléd, nyunyóka)

A nárcisztikus szülők gyakran gyermekeik sikereit saját magukénak könyvelik el, ezzel is bizonyítva, mennyire fontosak. Így érthető, ha a gyerek szeretne valamihez ragaszkodni, ami csak az övé, ami felett neki is lehet kontrollja, ezért nehezen válik meg szeretett dolgaitól.

Félsz attól, hogy elhagynak

A szülők itt feltételhez kötik a szeretetet, így a gyermekben kialakul egy rettegés. Úgy érzed elhagynak, nem szeretnek, ha nem teszed meg, amit elvárnak vagy nem vagy a szemükben jó gyerek.

Nagyon védelmezed a dolgaidat (mint a személyes tér, kaja, magánélet)

Akik így éreznek, korán megtanulták, hogy mit osszanak meg másokkal és mit nem. Fontos számukra, hogy saját dolgaik felett függetlenséget szerezzenek, amit egy nárcisztikus szülő nehezen engedélyezett a folytonos dominanciájának megtartása mellett. Ebben könnyen közrejátszhat a bizalom hiánya, ami gyakran fennáll az efféle szülő-gyermek kapcsolatban.

Megfelelési kényszered van az emberek felé

Ezt az angolban „people pleaser" kifejezésben használják, ami annyit jelent, hogy a személy irreálisan törekszik arra, hogy másokat boldoggá tegyen, előtérbe helyezi mások szükségleteit a sajátjánál is. Ez főként az önbizalomhiányból és bizonytalanságból ered.

Élvezed a gyerekmeséket

Ezt a jellemvonást valószínűleg azért sorolhatták ide, mert azok, akik ilyen szülőkkel nőttek fel, szerettek elmerülni a fantázia világában, mely idilli képet festett számukra, elmenekülve saját stresszes körülményeik elől.

Hajlamos vagy a védekezésre, ha kijavít valaki – főként, ha az egy feletted álló személy

Ha szüleid gyakran hibáztattak téged még akkor is, ha nem te voltál a felelős, az emberben kialakul egy védekező mechanizmus, annak érdekében, hogy megvédje saját magát a folyamatos negatív kritikától. A kritikákat így később felnőttkorban nehezebben fogadhatja.

Túlságosan megosztod a dolgaid az emberekkel (érzelmi szinten)

A nárcisztikus személyt nem igazán érdekli, hogy mi zajlik másokkal, milyen problémákkal szembesülnek, ezért azok az emberek, akik a környezetükben élnek, zavarukban, vagy esetleg megnyugtatásként sokszor átesnek a ló túloldalára és akarva, akaratlanul is megosztják számos személyes élményüket.

Ha ezek közül több állítás is jellemző rád, akkor több mint valószínű, hogy szüleid téged is saját nárcisztikus személyiségük befolyása alatt neveltek fel. Egy nárcisztikus szülő a gyermeke iránti szeretetét gyakran feltételhez köti, érzelmileg zsarolja, folyton összehasonlítja gyermekét vagy annak problémáit másokéval vagy sajátjával.

A külvilágnak mindent tökéletesen fest le, miközben mesterien manipulálja a gyermekeit, hogy tőle függjenek, így megtartva dominanciáját. Ugyanakkor vannak, akik az elhanyagolást választják, hogy saját életükre, karrierjükre vagy álmukra fókuszáljanak a gyerek szükségletei helyett.

Semmiképpen sem egyszerű ilyen körülmények között felnőni, illetve szembenézni az életben azokkal a problémákkal, amelyek az effajta neveléshez vezethetők vissza. Azonban jó úton halad az, aki felismerte a probléma forrását, és igyekszik javítani saját berögzött szokásain, elhagyva azt a gyermekkort, amit beárnyékolt egy nárcisztikus szülő viselkedése.