Egyszerre matematikus, jós és pszichológus: Legyél te is bróker!

Ha még te is csak a Wall Street farkasában találkoztál a kifejezéssel, és számodra is misztikum övezi a pénzügyekkel kapcsolatos foglalkozásokat, akkor most lerántjuk róluk a leplet. Fodor Zsolt, több, mint harminc éves szakmai múlttal rendelkező pénzügyi szakértővel beszélgettünk egy átlagos napjáról, hogy tudd mi vár rád, ha ezt az utat választod.

Téged is vonz a pénzügyek világa, nyitott vagy, könnyen kommunikálsz és még a matematikát is szereted? Akkor lehetséges, hogy a te utad is a brókerek világához vezet! Kiket nevezünk brókereknek? Az olyan ügynököket, akik ügyfeleik megbízása alapján különböző pénzügyi szolgáltatásokat közvetítenek a tőzsdén, értékpapírokat vesznek és adnak el. Például, ha részvényekbe szeretnénk befektetni az ő segítségükkel vásárolhatjuk meg az OTP 0,0000001 százalékát.

Miből áll egy bróker napja?

Fodor Zsolt, jelenleg a Timberland Finance pénzügyi szakértője, akit Magyarországon az év OTC brókerének is választottak (OTC alatt a tőzsdén kívüli kereskedést értjük), megosztott velünk mindent, amit a szakmáról tudni kell!

Elmesélte egy átlagos napját, amiből 3-4 órát a tőzsdei hírekfeltérképezése és az árfolyamok figyelése tesz ki. Fodor Zsolt azt is elárulta nekünk, hogy karrierje elején a tőzsde figyelésének ideje 12-15 órára is felszökött. Ha úgy döntesz, erre a pályára lépsz, fel kell készülnöd arra is, hogy a napod legnagyobb részében az ügyfelekkel foglalkozol, fogadod őket, tárgyalásokon veszel részt, fenntartod a kapcsolatot velük és válaszolsz a különböző megkeresésekre és e-mailekre is.

Fodor Zsolt

A matematikai készség is fontos, de nem minden

Tévedsz, ha azt hiszed minden csak a matekról szól. „A pénzügyi technikai elemzésekhez fontos a matematika készség, ismerni kell a szakmai nyelvet is, de nagyon fontos, hogy az ember kedvelje azt, amit csinál, szeresse az embereket és megismerni őket" – válaszolta Fodor Zsolt, amikor arról kérdeztük, melyek a legfontosabb készségek egy jó bróker számára. „Valójában nem könnyű szakma, folyton változik a piac és jelenleg több millió instrumentummal kereskednek a világban, de 100-200 árfolyamtól többet már nem lehet megfelelően nyomon követni. A megfelelő szakmai ismeret önmagában viszont nem elég, empatikusnak is kell lenni, kimondottan a válságok idején az ember inkább pszichológusnak érzi magát. Emellett pedig még a jövőbe is kell látni, hogyan alakulnak az árfolyamok a következő 9-12 hónapban."

A legnagyobb motiváció, hogy bróker legyél

Mások pénzéről mindig könnyebb dönteni, pontosan ezért egy rendkívül felelősségteljes munkáról van szó, amit nem vehetünk félvállról. „Több tízezer ügyfél után egy dologban biztos vagyok, hogy mindig a lehető legjobb tudásom szerint adtam tanácsot az embereknek, a legnagyobb felkészültség mellett" – erősítette meg Fodor Zsolt is a szakmai felkészültség fontosságát. A magas felelősség mellett viszont magas pénzkereseti lehetőség is áll. Ha pályaválasztás előtt állsz biztosan te is kíváncsi vagy a munkakörrel járó pénzkereseti lehetőségre. Brókerként a biztos megélhetés mellett még az ügyfeleidnek is anyagi segítséget nyújtasz.

Geológus mérnökből az év brókere

Az élet kanyargós útjai kiszámíthatatlanok és ezt mi sem bizonyítja jobban minthogy Fodor Zsolt eredeti végzettsége szerint geológus mérnök. Gyermekként atomfizikus, csillagász, erdőmérnök szeretett volna lenni, csak az egyetem után talált rá jelenlegi hivatására. 1996-ban pedig a legelső vidékiként választották az év OTC brókerévé, amely elismerést a szakma saját magán belül ítéli oda az arra legérdemesebb számára. Éppen ezért soha ne zárj be ajtókat, legyél mindig nyitott és kezdeményező, hiszen soha nem tudni miből sül ki valami még jobb.

A pénzpiac világában dolgozókra sokszor misztikus személyként tekintünk, de most már te is látod, hogy kellő tanulással, hozzáértéssel és kitartással te is lehetsz Magyarország következő legjobb brókere!