Taylor Swift segített át minket a pandémia okozta bezártságon

A tavalyi év nem csak a színházak számításait húzta keresztül, hanem a zenészekét is. A koncertek száma minimálisra csökkent, elmaradtak a legnagyobb szabadtéri fesztiválok, azonban volt néhány előadó, aki a helyzet ellenére is lehetővé tette az otthoni táncolást.

Közéjük tartozott Taylor Swift is, aki nem egy, hanem rögtön két albummal örvendeztette meg a rajongóit és a szélesebb értelemben vett közönséget. Lényegében ezzel a cselekedetével meg is nyerte magának a 2020-as évet, melyet mi sem mutat jobban, hogy első női előadóként harmadjára vehette át az év albumáért járó Grammy-díjat, sőt a BRIT Awards őt választotta a tavalyi Global Iconnak, amellyel szintén történelmet írt, hiszen a díj történetében első ízben kapta meg ezt az elismerést egy énekesnő.

Forrás: Getty Images

A két lemezen, amelyek a folklore és az evermore címet viselik, Taylor visszatér a gyökereihez, és ismét a country felé fordul, miközben a dalok kapnak egy enyhe indie színezetet, amely elsősorban Aaron Dessner, a The National alapítójának, keze nyomát dicséri. A dalok felvételei, a folyamat elejétől a végéig, a pandémia szabályainak megfelelően történtek, ugyanis az összes alkotó otthon a saját stúdiójában készítette el a maga részét, majd az online teret segítségül hívva állították össze a végső hangzást. Erről az élményről mesélnek a Disney által bemutatott egész estést dokumentumfilmben, amelyben nemcsak a körülményeket ismerhetjük meg, hanem akusztikus formában a dalokat is végighallgathatjuk.

Az albumok ugyan a hagyományos értelemben nem függnek össze, azonban mind hangzásban, mind felépítésükben mutatnak némi hasonlóságot. Először is mindkettőt a vírushelyzet okozta lezárás ihlette. Talán ez az egyik leginkább kiemelendő közös tulajdonságuk, ugyanis ennek következtében a dalok nagy része, egy-két esetet leszámítva a hétköznapok problémájával foglalkozik. Olyan témák kerülnek elő, mint a tinédzserkori szerelmi háromszög, az elválás, a másikkal történő sorsszerű találkozás, az elengedés, a barátság vagy a megtorlás. Ezek azok az élmények, melyek egy esős vasárnap eszünkbe jutnak, és ha időnk engedi, akkor el is merengünk rajta. Tehát a szövegek többnyire olyan elképzelt élethelyzeteket tartalmaznak, melyek erősen rezonálnak a bezártság érzetével, ami ebben az esetben egyszerre fizikális és mentális is.

Forrás: Getty Images

Természetesen a hardcore rajongók is megkapják a maguk easter egg adagjukat, hiszen Taylor számos utalást rejtett el mind a jelenével, mind a múltjával kapcsolatban. Azonban ezt sem a hagyományos, "megszokott" módon teszi, hanem leszámol a személye körüli mítoszokkal. Személyes témái, tehát új perspektívát kapnak, amely kívülre helyezi mind a szerzőt, mind a hallgatóságot, lehetőséget adva az események értelmezésére és újraértelmezésére.

Mint látható az albumok a képzelet és a valóság határán billegnek, elkalauzolva minket egy olyan világba, amelynek lelki mélysége csak odafigyelve érthető meg. A mi tanácsunk tehát az, hogy hallgassátok nyitott fülekkel és elmével a lemezeket, hogy minél szélesebb spektrumát tudjátok felfedezni a mondanivalónak.