Így tervezd meg te is a nyári költségvetésed

Az utazások és vakációk minden esetben megnövelik a családi költségvetést, ha az iskolai időszak alatt esetleg ösztöndíjban részesültél a nyári hónapokra a legtöbb esetben még ez is megszűnik. Az eltervezett programok költségei pedig csak nőnek, ezért most mutatjuk, hogy kalkulálj az idei nyárra.

Diákként is számtalan lehetőséged adódik idénymunkát vállalni, csatlakozhatsz iskolaszövetkezethez, köthetsz megbízási szerződést és egyszerűsített foglalkozásban is tevékenykedhetsz a szünet alatti hónapokban. A nettó munkabéredből pedig szabadon gazdálkodhatsz, a fesztivál szezonra és eltervezett programokra. Diákigazolvánnyal ráadásul számtalan kedvezményt vehetsz igénybe. Vegyünk sorra mindent, hogy tudd mivel kell kalkulálnod.

Diákkedvezmények érvényes matricával

A veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek a 2019/2020-as tanév első és második féléves, illetve a 2020/2021-es tanév első féléves diákigazolvány matricák. Milyen kedvezményekre tudod igénybe venni őket?

  • Utazási kedvezmény: A MÁV, a Volán és a BKK járataira a menetjegyek és bérletek féláron vásárolhatók, és 90%-os kedvezménnyel lehet váltani a lakó- vagy tartózkodási hely és iskola közötti utazáshoz.
  • Nyilvános könyvtárakba való féláros beiratkozási lehetőség
  • Belépőjegyek: múzeum, színház és strand belépők akár 50 százalékos kedvezménnyel.
Forrás: 123rf

Mennyibe kerül egy fesztivál?

Ha neked is minden álmod barátaiddal átélni a nyári fesztivál hangulatot, akkor tudnod kell, hogy a védettségi igazolvány mellett a magasabb árakkal is számolhatsz.

  • Belépőjegy: A fiatalok körében az egyik legkedveltebb fesztivál, az EFOTT esetében a hetijegy 34.990 Ft, a hétvégi jegy 24.990 Ft, a kedvezményes diákjegyek pedig már 25.000 Ft-tól is elérhetőek, míg a napijegyek 12.990 Ft-tól.
  • Étkezés: A fesztiválok helyszínén az étkezés nem épp a legegészségesebb fogásokban ölt formát. A kitelepült street food kocsiktól általában 1500-3000 forint között lakhatsz jól ebédre.
  • Szállás: A legtöbb fesztivál esetén, pláne ha még tópart is van, kedvelt és praktikus megoldás a sátrazás. A sátorjegy csupán néhány tízezer forint körüli összeg, jóval kedvezőbb, mint a közeli hotelek. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venned, rendelkezésre áll-e minden eszközöd hozzá, egy egyszerűbb sátor már 20-30 ezer forint között beszerezhető. Szálloda vagy apartman esetén 3 vagy 4 éjszakára már százezer forintos költséggel kell számolni.

Ezt természetesen még megnöveli az utazási költség, ami a távolság növekedésével egyre nagyobb lesz a diákigazolvánnyal igénybe vehető kedvezmény ellenére is.

Forrás: 123rf

Mennyit kell dolgoznod egy fesztiválért?

Ha te is részt szeretnél venni mindezeken a nyár folyamán, de még nem tudod honnan teremtsd elő rá a keretet, akkor segítünk. Egy átlagos diákmunkával  1000 forint körüli órabérrel lehet számolni. Ha diákszövetkezeten keresztül kötöttél munkaviszonyt, akkor a bruttó bérből csak 15 százalékos személyi jövedelemadó kerül levonásra, tehát 850 forintot tehetsz zsebre. Napi 8 órás munka esetén már 4 munkanap után megveheted a kedvezményes diák belépőt az EFOTT-ra. Pontosabban 29,4 óra munkavégzésre van szükséged a fent említett körülmények között. Ha már egy százezer forint feletti nyaralás szálláshelyét szeretnéd finanszírozni, 1000 forintos bruttó bér mellett 117,6 órát kell dolgoznod. 8 órás munkanap esetén már 14,7 nap után már foglalhatod is le a szálláshelyet.

Tervezd meg te is tudatosan a nyári költségvetésedet. Tájékozódj és érdeklődj a SuliLife-fal!