Ma ünnepli születésnapját Nicole Kidman

Érdekes, hogy akad Hollywoodban egy olyan színésznő, aki bár számos - azóta klasszikussá vált - filmben nyújtott alakítást, ismertségére mégsem kifejezetten valamely filmszerepének címszereplőjeként tett szert, hanem annak köszönheti nemzetközi hírnevét, hogy közel négy évtizede rendszeresen formálja meg a legkülönbözőbb karaktereket filmjeiben.

A mai napon 54. születésnapját ünneplő Nicole Kidman munkásságát a legmagasabb rangú díjak kísérték végig: négyszer jelölték Oscar-díjra - amik közül egyszer, 2003-ban meg is nyerte Az órákban nyújtott legjobb női főszereplőért járó aranyszobrot -, tizenötször pedig Golden Globe-díjra, ezek közül négyet nyert meg.

Forrás: Getty Images

A színésznő szerepelt a 90'-es években többek között a DC Comics egyik képregény-filmjében - ahol a címszereplő Batman aktuális szerelmét alakította a Mindörökké Batmanben -, a Majd megdöglik értében, az Átkozott boszorkákban, és akkori férje - Tom Cruise - oldalán a Tágra zárt szemekben.

A Z-generáció számára ezen szerepek közül leginkább az Átkozott Boszorkákból, Gillians Owens karaktere maradhatott meg, mivel ezt a könnyed horrorvígjátékot hazánkban is számos adó lesugározta az eltelt 23 év során.

Nicole Kidman a 2000-es években olyan filmekben szerepelt, mint a Moulin Rouge!, az On-lány, a Más világ, a Stepfordi feleségek, az Ausztrália, A tolmács, a Hideghegy, az Arany iránytű vagy a Pánikszoba - utóbbi esetében csak egy rövid időre adta egy telefonbeszélgetésben a hangját a filmhez, miután David Fincher rendező inkább Jodie Fostert és Kristen Stewartot tartotta legalkalamasbbra a főszerepre.

A 2010-es években aztán olyan filmekben kapott főszerepet, mint az Amnézia, a Botrány, a Paddington és a Kellékfeleség - ezekben mind kiváló alakítást nyújtott. Mindezek mellett ő is feltűnt a Marvel-univerzumban, 2018-ban az Aquamanben.

Magánéletét tekintve a színésznő 2006-ban ment újra férjhez: Keith Urbannal lassan 15 éve házasok, egy közös gyermekük született, emellett Nicole Kidman maga gondoskodik az előző kapcsolatából, Tom Cruise-zal örökbefogadott két gyermekéről (akik közül egyik azóta inkább fel is vette az Urban vezetéknevet).

Forrás: Getty Images
Névjegy
Nicole Kidman
amerikai-ausztrál származású modell és színésznő
született: Honolulu, Hawaii; 1967. június 20.
Oscar-díjas szerepe: Az órák - legjobb női főszereplő (2002)
Gyermekei: Sunday Urban, Faith Urban, Connor Cruise