Ahol mindig pörög a meló – Hogyan legyél kulturális rendezvényszervező

Folyton izegsz-mozogsz, szervezkedsz, bulikat hozol össze pár óra alatt? Úgy ismernek a barátaid, mint azt az arcot, aki a semmiből rittyenti össze a legjobb, spontán utazásokat? Riasztanak az unalmas, irodai munkák? Pontosan tudod, hogy mi adja meg egy jó összejövetel hangulatát? Akkor a kulturális rendezvényszervező tanfolyamot neked találták ki!

Mit csinál, aki kulturális rendezvényeket szervez?

Először is, kulturális szervezőmunkát lát el a civil szervezetek, kulturális vállalkozások és közművelődési intézmények színvonalas és szakmai működésében. Szórakoztatási lehetőségeket szervez, népszerűsíti az amatőr művészeti és szabadidős klubokat. Na meg persze rendezvényeket alkot településről településre.

Forrás: 123rf

Másodszor pedig bizalmat épít. Egy szervező jó kommunikációs készséggel van megáldva, de fontos, hogy jó hallgatóság is legyen. Mindemellett tudnia kell beszélni minden ember nyelvén. Ez azt jelenti, hogy az adott célcsoportokkal könnyen megtalálja a hangot. Regionális ismeretekkel rendelkezik, ismeri és tudja a helyi szokásokat, valamint a helyi hagyományok megtartásán és ezekre épülő új hagyományok létrehozásán fáradozik. Az egyes településeken történő rendezvények mind egyediek és változatosak így az unalom mindenkit messziről elkerül majd, aki ezt a pályamodellt választja.

Ki alkalmas kulturális rendezvényszervezőnek?

  • Aki megfelelő önállósággal rendelkezik. Ugyanis ez az a munka, amit nem csapatban végez az ember, hanem egyszemélyben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csendben egy számítógép társaságában történik mindez! Kapcsolatot kell tartani ugyanis a helyi közösségekkel, szolgáltatókkal és érdeklődőkkel is.
  • Aki gyorsan és jól reagál a problémákra. Egy rendezvény szervezése során bármikor beüthet valami gikszer. Nem ér oda időben az előadó, az utolsó pillanatban lemondja az ételszolgáltató. Ezekre a helyzetekre azonnal szükséges reagálni, b és c terveket szükséges készíteni így a felmerülő akadályokat könnyedén tudod majd venni, ha ezt a pályát választod!
  • Akinek jó helyzetismerete van. Minden rendezvény más és más helyszínen zajlik majd, aminek a saját adottságait, megközelíthetőségét ismerned szükséges. Ezek mentén tudsz majd olyan egyedi vonásokat belevinni rendezvényeidbe, ami miatt tutira tovább fogják ajánlani a munkásságod!

Mit oktatnak a tanfolyamon?

A tananyag rendkívül változatos, ezért az érdeklődő belekóstolhat a közösségi programok szervezésébe, a tartalmas szórakozási lehetőségek biztosításába, valamint a szervezet és intézményi szabályok működtetésébe. Mindezek mellett pedig művelődési szolgáltatások és rendezvényszervezői alapismeretekkel és amatőr művészeti, továbbá szabadidős körök működtetését tanulja meg.

Az egyes tanegységek elvégzését mindig vizsga követi a tanfolyamokon. Miután a modulzárók sikeresen teljesítésre kerülnek következik egy szakmai gyakorlat. Vannak olyan képzési helyek, ahol a gyakorlathoz biztosítanak együttműködő partnert, így nem kell fáradnod azzal, hogy keresel magadnak egy helyet, ami igazolja az ott eltöltött időt! A gyakorlati idő letöltését követően szakmai vizsgát kell tenni, amit pedig a munkába állás követ!

Mennyi ideig tart a képzés?

Átlagosan 3-4 hónapig, ezt intézménye válogatja. Az ütemezést tekintve a legtöbb iskola hetente egy-két alkalmat jelöl meg, amikor tantermi-, vagy éppen online órán lehet részt venni. A képzések folyamatosan indulnak idén szeptemberig a legtöbb helyen így érdemes jelentkezni minél hamarabb!

Mennyibe kerül a tanfolyam?A képzés államilag nem támogatott, ellenben kedvező áron elérhető. A legtöbb oktatási intézmény 50 000-60 000 forint közötti összeget jelöl meg a kurzus díjaként, melyeket havi-, vagy egyéb részletekben is fizethet az érdeklődő. Egyösszegű fizetés esetén azonban mindig nagyobb kedvezmény jár!

Úgy érzed ez nem a te szakmád? Ne csüggedj! Nézz körbe a SuliLife oldalán, ahol rengeteg egyé lehetőséggel találhatod szembe magad!