Ma ünnepli születésnapját Ariana Grande

A Mariah Carey-hez mérhetően fantasztikus hangterjedelemű, tiniként is ikon, sokszorosan díjazott énekesnő, Ariana Grande, aki még mindig a harmincon innen van, ma ünnepli a 28. születésnapját.

Szinte a szemünk előtt nőtt fel Ariana Grande, így aztán mi sem természetesebb, mint hogy a 28. születésnapján is nyilvánosan köszöntjük őt, hiszen az énekes- és színésznő ma fújhatja el a gyertyákat a tortán.

Az olasz felmenőkkel bíró, ám floridai születésű, később egyedi öltözködésével, hatalmas copfjával stílust teremtő énekesnő egészen fiatal korától szerepelt a színpadon, ám egy ideig csak helyi színdarabokban játszott. Viszont már 15 évesen, 2008-ban megkapta Charlotte szerepét a 13 című Broadway musicalben, innentől pedig kilőtt a karrierje.

Gyermekek millióinak kedvence lett, hiszen a kedvelt gyerekcsatornán, a Nickelodeon V, mint Viktória cím- sorozatában lett Cat Valentine, később a Sam és Catben is játszott. Grande azonban a 2010-es debütálás után egy évvel úgy döntött, a zenére összpontosít, mert az áll hozzá közelebb, így a sorozattal párhuzamosan a zenei karrierjét építgette. A hajszíne egyébként az említett szériák miatt lett vörös vagy vöröses árnyalatú, természetesen barna.

Forrás: Getty Images

Ekkor a YouTube-csatornáján feldolgozásokat mutatott be, nagyszerűen énekelte el Mariah Carey, Adele vagy Whitney Houston dalait, sokan az elképesztő hangterjedelem miatt Carey-utódnak kiáltották ki. Később azt is megmutatta, mennyire jól utánozza a híres embereket.

Forrás: Getty Images

Alig 20 évesen, 2013-ban megjelent első stúdióalbuma, a Yours Truly, amelyet a My Everything (2014) és a Dangerous Woman (2016) követett, ezen például Nicki Minaj-zsal énekelt együtt. A 2018-as Sweetener konkrétan Grammy-díjat hozott neki, míg a 2019-es Thank U, Next akkorát robbant, hogy volt olyan hét, amikor az ő dalai sajátították ki a dobogót a Billboard listáján. Legutóbb a Positions-szal (2020) jelentkezett. Összességében eddig két Grammy-, egy Brit-, két Billboard Music-, három American Music- és kilenc MTV Video Music Awards-ot, díjat söpört be.

A filmes karrierjét sem hanyagolja el, tavaly koncertfilmmel jelentkezett, míg az idei Don't look up című filmben ő is szerepel.

Forrás: Getty Images

Miután fiatalon a filmszakmába és így a reflektorfénybe került, a magánélete sokáig nyitott könyv volt a szélesebb nyilvánosság előtt. Járt többek között Mac Millerrel és Pete Davidsonnal, Miller azonban 2018-ban drogtúladagolásban elhunyt. A tragédiát már csak azért is nehezen viselte, mert sokan őt okolták a rapper halála miatt. Talán ezért is próbálta az utóbbi időben megóvni a magánéletét, ám annyit lehetett tudni, hogy tavaly január óta immár Dalton Gomez ingatlanközvetítővel alkot egy párt. Sőt, mint kiderült, az idén májusban nagyon szűk körben össze is házasodtak.

Miller elvesztésén túl más tragédia is érte: 2017 májusában az ő koncertjén robbant nagy erejű bomba a Manchester Aréna közelében, 23 ember halt meg (köztük a merénylő). Fizikai sebeket nem szenvedett, lelkieket azonban igen, ám június 4-én tartott sok világhírű énekessel jótékonysági koncertet adott.

A csupán 153 centi magas, sokszor platformcipővel hódító énekesnő a világ egyik legmenőbb influenszere, a 44 milliós Facebook-követőtábor szinte eltörpül a 245 milliós Instagram-fanbázishoz képest.

Névjegy

Ariana Grande
amerikai énekes, színésznő

- született: Boca Raton (Florida), 1993. június 26.
- szülei: Joan Grande és Edward Butera
- egy féltestvére van, a nála idősebb Frankie Grande
- első stúdióalbuma 2013-ban jelent meg, a Yours Truly
- 22 Guinness-rekord fűződik a nevéhez
- vegánként étkezik
- bár szereti a macskákat, allergiás rájuk