Holnapután kezdhetik meg a nyári diákmunkát a 16 és 25 év közötti, nappali tagozatban tanuló középiskolások

A diákok a programnak köszönhetően az önkormányzat, a mezőgazdaság vagy a turizmus-vendéglátás területén folytatott nyári munkára jelentkezhetnek, legfeljebb két hónapra.

„Július elsejétől munkába állhatnak az idei Nyári diákmunka programra jelentkező fiatalok, akik így a turizmus-vendéglátásban is hozzájárulhatnak a sikeres újrainduláshoz" – fogalmazott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

A helyhatóságoknál maximum napi hat, a vállalkozásoknál akár napi nyolc órában dolgozhatnak majd a nyári munkát választó fiatalok.

Az önkormányzati munkáltató a teljes munkabért megkapja bértámogatásként. A cégek számára a munkabér összegének háromnegyedét téríti meg a kormány.

Schanda Tamás kiemelte, hogy a diákmunka egyrészt a fiatalok, másrészt a foglalkoztatóik szempontjából is nagyon hasznos lehetőség. A tanulóknak a korai munkatapasztalat megszerzése mellett tisztességes jövedelmet biztosít. A cégek a mezőgazdasági idénymunkák miatt és az idegenforgalmi főszezonban megsokasodó feladatokhoz vehetnek így igénybe állandó munkatársaik mellett külső segéderőt.

Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke elmondta: „Magyarország a munka alapú társadalom stabil pillérein nyugszik, aminek a megerősítése az elmúlt évtized kormányzásának köszönhető. Ahogy vége a tanévnek, és jön a nyár, nagyon sok fiatal szeretné hasznosan eltölteni a szünidejét, munkatapasztalattal gazdagodni. A nyári diákmunka program ebben óriási segítséget nyújt, hiszen a kormányzati bértámogatásnak köszönhetően még inkább „megéri" őket foglalkoztatni. A kezdeményezés a korábbi években a tagjaink szerint is nagy sikert aratott, ezért a Fidelitas részéről javasoltuk a kormánynak, hogy fontolja meg annak ismételt elindítását. Emellett szól a diákok önálló jövedelemhez jutásán túl az is, hogy az így megszerzett gyakorlat megkönnyíti későbbi elhelyezkedésüket. A program elindításával a kormány ismét bizonyította, hogy a fiatalok mindenben számíthatnak rá!"

A program részletei a munka.hu oldalon érhetők el. A diákok június 15-e óta regisztrálhatnak a járási vagy fővárosi kerületi hivataloknál.

Forrás: ITM