Miért tesznek minket a szép dolgok boldoggá?

Több dolgot is találhatunk gyönyörűnek, mint például arcokat, tájakat, művészeti alkotásokat, épületeket, csillagokat, vagy bármit, ami magával ragadja a tekintetünket. A szépséget nem lehet meghatározni, csak a fejünkben létező érzés.

Bizonyos formák, színek, dolgok szépek a számunkra, és ez az emberek életét képezte évmilliók óta. Még az első ember által készített eszközök is szimmetrikusak voltak. Kutatók próbálták megtalálni az okát annak, hogy őseink miért fektettek be több időt abba, hogy dekoratív tárgyakat készítsenek, de nem igazán tudták megmagyarázni a jelenséget.

Fotó / Getty Images

A történelem során a szépség definíciója nagyon sokat változott, hisz elképzelések váltották egymást, akár ellenkező trendek is válhattak vezető stílusirányzatokká. Ennek ellenére több dolog sosem ment ki a divatból, mindig is tetszett az embernek.

Az aranymetszés, a szimmetria, vagy az ismétlődő motívumok megtalálhatók a legtöbb művészeti alkotásban és építészetben a kultúrák kezdete óta. Mintha az emberek megállapodtak volna abban, hogy bizonyos dolgokat örökértékűnek és mutatósnak fognak találni.

Fotó / Getty Images

Ez a szabály a biológiából ered, hisz segítették őseinket a túlélésben. Az ismétlődő motívumok rendszeresen megjelennek a természetben, ezek a minták, mint például a felhők, vagy a hullámok formája legtöbbször az életet adó dolgokat jelentették.

Következő fontos tényező a szimmetria. A természetben a bokrok, a fák, valamint a virágok mind szimmetrikusan nőnek, ahogy akár a szarvas agancsa is. Ugyanígy a szimmetrikus emberi arcokat is sokkal szebbnek, szimpatikusabbnak tudjuk találni.

Mivel a természetben már hozzászoktunk a szimmetriához az agyunkban kialakult egy jó érzés ezzel kapcsolatban, ezt az agyunk biztonsággal, élelemmel, és egy kellemes érzéssel tudja azonosítani.

Fotó / Getty Images

Manapság a szépséget már nem a természetben, hanem a városi környezetben keressük, ám a szépség szem előtt tartása helyett betontömböket építettünk, amikben senki sem szeret élni. Ezt azért nem találjuk szemet gyönyörködtetőnek, mert az emberek előnyben részesítik a részletek megfigyelését, az egyszerű beton építmények akár szomorúvá, unottá is tehetnek bennünket. Ez a fajta unalom bizonyítottan gyorsítja a szívverést, és növeli a stressz szintünket.

Ha szép dolgokkal vesszük magunkat körül, sokkal jobban érezzük magunkat, tehát érdemes nem csak a funkcióra, hanem az esztétikai értékre is ügyelnünk.