Ma már egy híján 60 éves Tom Cruise

A hazánkban is évtizedek óta rendkívül népszerű színésszel kapcsolatban minden internetes keresőmotor szerint a magasságára a legkívácsiabbak az emberek - ami egyébként valójában 173 centiméter -, mi azonban életpályájára fókuszulátunk 59. születésnapja kapcsán.

Tom már fiatal éveiben hihetetlenül népszerűvé vált a Top Gunban nyújtott alakítása végett 1986-ban. Ennek a filmnek a folytatása a tavalyi évben került volna a nagyvászonra, azonban a pandémia miatt a bemutató későbbre - idén novemberre - került.

Forrás: AFP

A Top Gun sikerét követően Cruise fiatal éveiben olyan filmekben kapott főszerepet, mint a Koktél, az Esőember, a Született július 4-én, a Mint a villám, A cég és Az interjú a vámpírral.

Ezek közül meg is kapta élete első Oscar-díj jelölését a Született július 4-én főszerepéért, az aranyszobrot viszont más nyerte el az évben. Élete során még két jelölést szerzett: a Jerry Maguire - A nagy hátraarcért a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és a Magnóliában a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Az Oscar-szobrot azonban sosem vihette haza, mindig elhappolta valaki előle.

Ezután következett "férfikarrierje", amit elsősorban annak köszönhet, hogy megkapta Ethan Hunt szerepét a Mission: Impossible-ben. Ez a saga már hat részt mutatott be a nagyközönségnek a vásznakon, de már a nyolcadik részét forgatják.

Forrás: AFP

Legkiemelkedőbb alakítása azonban nem egy akciófilmhez köthető, hanem a 2001-ben bemutatott Vanília égbolthoz. Ebben a filmben egy apja által dollármilliárdokat - és céget - megöröklő fiatalt alakít, akinek egy korábbi barátnője - a Cameron Diaz által játszott Julie Giannie - eltorzítja az arcát. Különös, hogy bár Cruise-t nem jelölték a filmért jelentőségteljesebb díjra, ezzel szemben Diaz Golden Globe-díj jelölést kapott filmbéli alakításáért, a film zenéje pedig egyenesen Oscar-jelölést. De ki ne emlékezne Cameron Diaz karakterével kapcsolatban Penelopé Cruz azon monológjára, hogy "Piros ruha, pántos cipő? Hű, tényleg Téged bámul. Úgy tűnik, hogy egyre boldogtalanabb. Ő a legszomorúbb lány martinivel a kezében". Ez mára már az ezredforduló után készült filmek egyik leghírhedtebb filmes monológjává vált - aminek révén nyilván borítékolható volt, hogy nemsokára bekövetkezik a filmben a tragédia.

Cameron Diaz karaktere a Vanília égboltban

Cruise ezután még olyan grandiózus játékfilmekben vállalt főszerepet, mint a Steven Spielberg által rendezett Különvélemény, Az utolsó szamuráj, a Collateral - A halál záloga, a Világok harca, a Valkűr, a Kéjjel-nappal - ezt a filmet újra Cameron Diazzal együtt vállalták a Vanília égbolt sikerére való tekintettel -, a Feledés és a Holnap határa.

Magánéletében összesen háromszor volt házas: elsőként Mimi Rogerst vette el, majd Nicole Kidmant, végül Katie Holmest. Mindhárom frigy zátonyra futott.

Tom Cruise és Katie HolmesForrás: origo.hu

A színész a '90-es években vallását tekintve a szcientológia felé fordult, ezzel sok korábbi híres kollégájának barátságát - például Brad Pittét -, és néhány rajongóját is elveszítette. Ettől függetlenül mind a mai napig sikeres, dollármilliókat fizetnek egy-egy alakításáért a legnagyobb hollywoodi filmstúdiók.

Forrás: Getty Images

Magyar hangját a legtöbb filmjében a Barátok közt Bartha Zsoltjaként ismert Rékasi Károly kölcsönözte - bár a Vanília égboltban sajnos pont nem ő szinkronizálta.

Névjegy
Tom Cruise
színész

- született: Syracuse, New York; 1962. július 03.
- háromszor elvált
- a szcientológiai egyház tagja
- horoszkópja: rák
- leggyakoribb magyar hangja: Rékasi Károly