Így készülj tudatosan a középiskolában, hogy később szociológus legyél!

A négy társadalomtudomány közül, melyekkel diplomát szerezhetsz - kommunikáció- és médiatudomány, nemzetközi tanulmányok, politológia és szociológia - a szociológia lóg ki leginkább a négy közül a sorból: itt ugyanis jóval több matematikai tudást kell elsajátítani, és sokszor kell különböző terepekre kimenni a tanulmányok során.

Ezt a szakot olyan középiskolásoknak ajánljuk, akik nyitottak a társadalmi problémákra, diplomájuk megszerzése után céljuk az esélyegyenlőség feltételeinek és az általános életminőségnek a javítása. Szeretnek különböző területeken alapos kutatómunkát végezni - kvantitatívot és kvalitatívot egyaránt -, és nem okoz számukra problémát a matematika és adatbázis-kezelés sem.

Ha erre a szakra szeretnél szeretnél bekerülni, akkor nincs kőbe vésve, hogy melyik tárgyakból a legérdemesebb faktra járnod 11. évfolyamtól - nem úgy, mint például azok esetében, akik jogászok szeretnének lenni -, a magyar nyelv és irodalmat, a matematikát, a történelmet, bármelyik idegen nyelvet, sőt még a társadalomismeretet is választhatod.

Bár csupán egy tantárgyból kötelező emelt érettségit tenned, mi azt ajánljuk, biztosítsd be magad: tégy kettőből. A legtöbb pontot eredményező módszer az lehet, ha a kettő közül az egyiket angol nyelvből teszed, hiszen az angol nyelvi emelt érettségi általában könnyebb, mint a magyar nyelv és irodalom vagy a matematika vagy a történelem. Emellett pedig még egy másik élő idegen nyelvből is szerezz egy felsőfokú (C1) nyelvvizsgát, akár németből, franciából, spanyolból vagy eszperantóból. Minden felsőfokú (C1) 40 többletpontot ér.

Így biztosíthatod be magad a legjobban, hogy elkerüld a költségtérítést az egyetemen, és állami ösztöndíjasként válhasson belőled szociológus.

Tudjuk, hogy elsőre ez rendkívül nehéznek tűnhet, de hidd el, a befektetett energia megéri. A nyelvvizsga egyrészt szükséges lesz ahhoz, hogy később kezedbe kapd a diplomád. A nyelvvizsgánál azonban sokkal fontosabb az élő, aktív nyelvismeret, manapság ez már szinte minden jobb állás betöltésénél alapkövetelmény.

Jelenleg az országban tíz karon képeznek szociológusokat, mutatjuk, hogy a tavaly szeptemberben elinduló képzéseken hány ponra volt szüksége a diákoknak, hogy állami támogatással tanulhassanak, nappali képzésen:

  • Budapesti Corvinus Egyetem - 354 pont
  • Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar - 345 pont
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar - 346 pont
  • Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet - és Társadalomtudományi Kar - 321 pont
  • Milton Friedman Egyetem - tavaly nem indult
  • Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar - 330 pont
  • Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet - és Társadalomtudományi Kar - 320 pont
  • Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar - 329 pont
  • Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar - 322 pont
  • Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet - és Társadalomtudományi Kar - 328 pont