Imádod a növényeidet? Ezekkel a diplomákkal a hobbid a hivatásod is lehet!

Alig várod, hogy eljöjjön a tavasz és feléledjen a természet? A nyarat, ha tehetnéd csak a szabadban, kirándulással töltenéd? Akkor érdemes elgondolkoznod a tájépítész és a kertészmérnök képzéseken.

Ugyanis ezekkel a képzésekkel a növények és természet felkent szakértője lehetsz, hogy életed hátralévő részében ne rideg és megfoghatatlan dolgokkal kelljen foglalkoznod, hanem azzal, hogy újra helyet adj a természetnek még a legsivárabb ember alkotta környezetekben is.

Tájépítész

A tájépítészet valószínűleg a világ egyik legszebb hivatása, aminek a célja a mesterségesen alkotott tájak tökéletesítése, az ember és a természet szempontjából is. Ez azt jelenti, hogy a jó tájépítész figyelembe veszi a helyi klímát, őshonos növényeket, hogy egy park ne csak az ültetés után legyen szép, hanem ahogyan a természet is, minél kevesebb emberi segítséggel, önfenntartó módon tudjon működni, és ékköve legyen környezetének.

Mindezt a tudást az asztal mögül, de akár kétkezi munkával is kamatoztathatod, ugyanis az egyetem elvégeztével a Magyar Építész Kamara tagjává válhatsz, ami az önálló tájépítészi karrier elkezdéséhez szükséges. Viszont, ha inkább a szabadba vágysz, és nem ijedsz meg a fizikai munkától, egy tájépítészi diplomával a külvárosi lakók kedvencévé válhatsz, ahogy elhanyagolt kertjeikből igazi oázisokat varázsolsz.

Fotó / Shutterstock

Kertészmérnök

A növénytermesztési folyamatok agyai, akikre mindig szükség lesz itthon, hiszen akármilyen erős Magyarország az agráriparban, lépést kell tartani a világgal. A kertészmérnöki szak elvégzésének legnehezebb része – a vizsgák után – az, hogy kiválaszd mire akarsz specializálódni, hiszen a gyümölcstermesztéstől kezdve a növénynemesítésig, rengeteg dologra szakosodhatsz.

Szóval, ha főleg ezen a gyönyörű nyáron kétségbeestél, hogy nem akarsz közgazdász vagy mérnök lenni, mert a természet az igazi szerelmed, viszont szeretnél egyetemre menni, ne csüggedj! A fenti kettő csak két szak a sok közül, amikkel a környezeted gazdagíthatod. Illetve magadat is, hiszen az UniLife-ról kiderül, elég jól el lehet helyezkedni ezekkel a diplomákkal.