Így készülj tudatosan a középiskolában, hogy később orvos lehess!

Az orvostudomány a társadalom számára az egyik leghasznosabb tudományág, ez a közel két éve tartó COVID-19 koronavírus-járvány ideje alatt abszolút tanúbizonyságot nyert.

Az általános orvosi diploma megszerzése - a jogászhoz hasonlóan - csakis osztatlan képzésben lehetséges. A képzési idő 12 félév, azaz a legjobbaknak is 6 teljes év szükséges, hogy megszerezzék orvosi diplomájukat, melynek oklevele természetesen egy doktori címet is ad, amit a hallgató később felvehet minden hivatalos okmányába.

Azonban akik ezt a szakmát kívánják választani, azoknak már nagyon korán tudatosan kell készülniük erre a középiskolában. A fakultáció kiválasztásnál ugyanis mindenféleképpen fel kell venni az emelt biológiát, ugyanis ebből a tantárgyból az emelt szintű érettségi alapkövetelmény.

Emellett még egy emelt szintű érettségit kell tenni fizikából vagy kémiából, e kettő közül azonban szabadon választhat a diák.

Forrás: Pixabay

Hazánkban négy intézmény képez általános orvosokat, mind a négy esetében pontosan ugyanez az alapelvárás, tehát a kötelező biológia fakultáció mellett feltétlenül szükséges még egy kémia vagy egy fizika fakultációt is bevállalni.

Ettől függetlenül azonban nem szabad elhanyagolni az alaptantárgyakat sem: a magyar nyelv és irodalmat, a matematikát, a történelmet és legalább egy élő idegen nyelvet, hiszen ezekből is sikeres érettségi vizsgát kell tenni (azaz minimum meg kell legyen az elégséges szint), még akkor is, ha a leendő orvostanhallgató a biológia és a kémia/fizika emelt érettségijének eredményét duplázza.

Forrás: Pixabay

Ajánlatos az angol nyelvre fókuszálni, mert az általános orvosi diploma kiadásának követelményei legalább egy angol középszintű (B2) nyelvvizsgát követelnek meg. Ezt a nyelvvizsgát érdemes már a középiskolai évek alatt megszerezni - és nem csupán azért, mert 28 többletpontot jelent az egyetemi felvételinél, hanem -, mert az általános orvosi diploma megszerzése valóban az egyik legnehezebb felsőfokú tanulmányi feladat.

Ahogy korábban is megjegyeztük, hazánkban négy egyetem képez általános orvosokat, mutatjuk, hogy a tavaly szemptemberben elinduló képzéseken hány pontra volt szüksége a diákoknak, hogy állami támogatással tanulhassanak:

  • Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar - 399 pont
  • Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar - 402 pont
  • Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar - 425 pont
  • Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar - 402 pont