Milliós jutalom, petíció a munkaszüneti napért – érdekességek az Eb-ről

Miután Olaszország az 1-1-es rendes játékidőt követően tizenegyesekkel legyőzte Angliát a londoni fináléban, vasárnap befejeződött a tavalyról idénre halasztott labdarúgó Európa-bajnokság. Ennek apropóján hoztunk néhány érdekességet, jó böngészést!

A minap ért véget a kontinenst egy hónapon keresztül lázban tartó labdarúgó Európa-bajnokság, az angolok elleni thrillerbe illő tizenegyespárbaj után az olaszok a Wembleyben csaptak igazi fiesztát, és az ünneplést persze hazaérve is folytatták. A figyelemreméltó fiatalok vagy a legokosabb játékosok után zárásként készítettünk egy összeállítást a rekordokat hozó kontinensviadal szakmai és kevésbé szakmai érdekességeiről.

1. A csupán 22 éves, a legutóbbi idényben az AC Milanban védő Gianluigi Donnarummát választották meg az Eb legjobb játékosának. A kontinensviadalok történetében először lett kapusé a megtisztelő elismerés.

2. Cristiano Ronaldo öt gólt szerzett az eseményen, így nemcsak - a cseh Patrik Schickkel együtt - a torna gólkirálya, hanem 14 találattal már minden idők legeredményesebb Eb-gólszerzője is lett.

Forrás: igenyesferfi.hu

3. Olaszország 1968, azaz 53 év után lett ismét Európa-bajnok, egyetlen ország sem várt ennyit a következő győzelmére.

4. Korrekorderré vált az olasz Leonardo Bonucci, hiszen a 34 éves és 71 napos védőnél senki sem szerzett idősebben gólt Eb-fináléban, míg Luke Shaw 2. perces találatánál még nem született gyorsabb Eb-döntős gól.

5. A lengyel Kacper Kozlowski 17 évesen és 246 naposan az Eb-k történetének valaha volt legfiatalabban pályára lépő játékosává vált, miután csereként lehetőséget kapott a spanyolok elleni csoportmérkőzésen.

Forrás: news.in-24.com

6. Még sosem rendezték ilyen sok helyszínen a kontinensviadalt, 11 városban vívták a mérkőzéseket.

7. Potyogtak az öngólok, hiszen a játékosok összesen 11-szer találtak bele a saját kapujukba.

8. A magyarok Németország elleni 2-2-es döntetlenjét 1.7 millióan nézték az M4 Sporton, összesen 2.7 millió embert ért el a mérkőzés, így ez lett 2021 legnézettebb televíziós közvetítése a hazai piacon.

9. Jorginho és Emerson a 13. és 14. labdarúgó, akinek ugyanabban az évben sikerült megnyerni az Eb-t és a Bajnokok Ligáját (a Chelsea-vel örülhettek).

10. Nemcsak trófeát, hanem sok pénzt is nyertek az olaszok. A válogatott 34 millió eurót (12 milliárd és 70 millió forint!) futballozott össze az Eb-n, a játékosok fejenként 250 ezer euró (nagyjából 88.75 millió forint) bónusszal gazdagodnak.

11. Az angolok nagyon készültek a válogatottjuk döntőjére, hiszen összesen 8 millióan vettek ki szabadnapot a finálé másnapjára, sőt 350 ezernél is többen írták alá a petíciót, hogy a hétfőre munkaszüneti napot rendeljenek el az országban.