A kenus, aki még most is behúzná az olimpiát: Kolonics György

2008. július 15-én az egész országot megrázta Kolonics György hirtelen halála. Az akkor még csak 36 éves sportoló a magyar kajakozás egyik legfontosabb alakja volt, akinek a hatása és emléke örökre megmarad a magyar sport világában.

Kolonics György egészen fiatalon kezdett el kenuzni a Budapesti Spartacusban, de hamar átigazolt a Csepel SC-hez, ahol az egész hátralévő karrierjét töltötte.

Kolonics György egészen fiatalon kezdett el kenuzni.Fotó / Mediaworks

Először 1991-ben képviselte Magyarországot a párizsi világbajnokságon, itt négyesben ötödik és hatodik helyezést ért el, illetve 1992-ben barcelonai olimpián ötödik és hetedik lett kenu kettesben. Már ezek is nagyon szép eredmények voltak, de a java még csak ezután következett.

Megállíthatatlan páros

Az olimpia után Horváth Csabával állt párba, akivel 1993-től kezdve elkezdték felmosni mindenkivel a padlót páros kenuban. Aranyérmek tömkelegét hozták haza, pár ezüst és bronz kíséretében. 1995-ben rekord mennyiségű, 5 aranyérmet szereztek a magyarok vele, 1993 és 1998 között csak kétszer került a dobogó második helyére. Ezt akárhogy is számolod: öt év komoly dominancia.

1999-től az egyéni számokra koncentrált, amiben 2000-ben olimpiai bajnok lett Sydneyben. 2003-ban tért vissza a páros számokhoz, ezúttal Kozmann György volt a társa, vele is komoly sikereket ért el, a világbajnokságok rémei voltak.

Kozmannal indult volna a 2008-as pekingi olimpián is, de sajnos ezt az előtte bekövetkezett váratlan tragédia meghiúsította. Ez lett volna az ötödik olimpiája, és a páros erősségét elnézve az egyik legjobb is.

Fontosságát jól mutatja, hogy több evezős olimpikon javasolta, hogy ne töltsék fel Kolonics helyét a csapatban, ne induljon Magyarország páros kenuban. Köztük volt kenus társa, Kozmann György is, aki csak azután volt hajlandó indulni, hogy beszélt saját és Kolonics barátaival, illetve edzőjével is. Az olimpián végül egy ezüst és bronzérmet szereztek a magyar kenusok, akik mind gyászszalagot viseltek.

Emléke örökre megmarad.Fotó / Wikipédia

Kolonics emlékét nem csak a róla elnevezett intézmények őrzik, hanem minden siker, amit a magyar evezősök elértek, hiszen ilyen példaképe, kevés országnak és sportágnak van.