A legnépszerűbb szakok egyike a mérnökinformatika

Július 22-én a Pont Ott Partin értesülhettek először a ponthatárokról a felsőoktatásba jelentkező fiatalok. Közel 76 ezren jutottak be az egyetemekre, főiskolákra, az ötödik legnépszerűbb szak pedig a mérnökinformatika volt. Cikkünkből kiderül, hány pontra volt szükség a legnépszerűbb mérnökinformatikus szakokra való bejutáshoz és bemutatjuk, mi a teendő akkor, ha valakinek mégsem sikerült a hőn áhított képzésre bekerülnie.

Forrás: Programozd a jövőd

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából 2021. július 22-én, Budapesten rendezte meg az Oktatási Hivatal és a HÖOK a Pont Ott Partit. A rendezvényt Budapest mellett a vidéki nagyvárosokban – mint Debrecenben, Győrött, Kecskeméten, Miskolcon, Salgótarjánban, Szegeden – is megtartották. Idén 101 878 jelentkezőből 75 748-an jutottak be a felsőoktatásba, így a jelentkezők 74%-a kezdheti meg főiskolai, egyetemi tanulmányait szeptemberben. Magyar állami ösztöndíjasként 61 529-en (81%) tanulhatnak tovább és 14 219 (19%) hallgató jutott be önköltséges képzésre.

A szervezők különféle programokkal, koncerttel, kerekasztal-beszélgetéssel várták a fiatalokat, de a ponthatárok kihirdetése után vette csak kezdetét az igazi ünneplés.

https://vimeo.com/579281449/175604ad95

Összesen 10 864-en célozták meg az informatikai képzési területet, ezen belül a mérnökinformatikus szak volt a legnépszerűbb. A szak célja olyan szakemberek képzése, akik képesek műszaki informatikai és információs infrastrukturális rendszerek és szolgáltatások adat- és programrendszereinek tervezési, fejlesztési feladatainak ellátására, valamint azok telepítési és üzemeltetési feladatainak megoldására. Az egyetemet sikerrel elvégző mérnökinformatikusok a munkaerőpiacon igen jó esélyekkel indulnak. Az sem mellékes, hogy megszerzett fokozattól – alap- vagy mesterképzés – függően akár 400-700 ezer forintos fizetéssel lép be a nagybetűs életbe, ami kezdőként nagyon is megnyugtató fizetésnek számít.

A mérnökinformatikus alapképzések közül a legtöbb, 385 felvételi pontra a Budapesti Műszaki Egyetemen volt szükség. A nappali mérnökinformatikus mesterképzések közül a Miskolci Egyetemre volt a legnehezebb bekerülni (88 pont), ezt alig néhány (86) ponttal lemaradva követte a Műszaki Egyetem költségtérítéses és a Pannon Egyetem angol nyelvű mérnökinformatikus képzése.

Érdemes azokról a jelentkezőkről is pár szót ejteni, akik kevésbé voltak sikeresek az első körben. Akik nem nyertek felvételt, vagy nem is adtak be jelentkezést egyik szeptemberben induló képzésre sem, augusztus 8-ig pótfelvételi eljárásban újra jelentkezhetnek. A pótfelvételi pontos szabályai és tudnivalói, valamint a felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések a Felvi.hu oldalon érhetőek el. 

Programozd a jövőd! 

A Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Szövetség a digitális gazdaságért (IVSZ) által létrehozott Programozd a jövőd! projekt egyik fő feladata a magyarországi felső- és közoktatási intézmények, oktatási szervezetek információs infrastruktúrájának fejlesztése, információs szolgáltatások elérésének biztosítása. Célja, hogy minél több középiskolás diákot ösztönözzön az informatikai egyetemi képzésekre való jelentkezésre, hiszen az utóbbi időben a digitalizáció rohamléptekkel fejlődik – és ez a folyamat egyelőre megállíthatatlannak tűnik.  Létrejöttével lehetőség nyílik a munkaerő-kínálat fejlesztésére, a képzések támogatására, és a felsőoktatási informatikai kompetenciafejlesztésre, hogy így a gazdasági szereplők igényeinek megfelelő piacképes tudást nyújtson.

Ha felkeltették az érdeklődésedet az egyetemi informatikai képzések és pályaválasztás előtt állsz, akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra és tudj meg többet ezekről a képzésekről!