Még nem döntöttél? Így találd ki, milyen foglalkozás illik hozzád a legjobban

A pályaválasztás legnehezebb része az, amikor ki kell találni, mivel is szeretnél a leginkább foglalkozni. Nem egyszerű feladat, ugyanakkor nem érdemes rágörcsölni, mert sokkal egyszerűbb folyamattá lehet tenni pár igencsak egyszerű trükkel.

Ahhoz, hogy teljesen önálló felnőtt lehess, elengedhetetlen, hogy egy számodra megfelelő állással rendelkezz. A probléma csak az, hogy nem olyan egyszerű azt kitalálni, hogy mégis mi az álommelód.

Hogyan tudod a lehető legegyszerűbben kitalálni, mi a hozzád legközelebb álló szakma?

1. Személyiségtesztek

Elsősorban ismerned kell önmagad, valamint képességeidet. Az egyik legegyszerűbb módja ennek, ha kitöltöd a Yung-féle személyiségtesztet, vagy esetleg megnézed, hogy a nyolc fajta intelligencia közül melyik a legjellemzőbb rád. Nem fogsz megvilágosodni tőlük, de segíthet elindítani egy folyamatot benned.

2. Tanulmányi előmenetel

Természetesen kihagyhatatlan része a pályaválasztásnak az, hogy tisztában legyél azzal, melyik tantárgyakat kedveled a legjobban. Nem biztos, hogy az egyetemen találkozni fogsz velük, ám legalább annyit jó tudni, hogy humán vagy inkább reál beállítottságú vagy, a matekot szereted vagy inkább a nyelveket, vagyis a két pólus közül melyik felé húzol inkább.

Természetesen kihagyhatatlan része a pályaválasztásnak az, hogy tisztában legyél azzal, melyik tantárgyakat kedveled a legjobbanFotó / 123RF

3. Mi az, ami mindig is érdekelt?

Biztosan eszedbe jutott már valami, amivel szívesen foglalkoznál, de úgy láttad, nem vagy hozzá elég tehetséges, vagy esetleg lehetetlennek tűnt azt csinálnod a korlátozott lehetőségeid miatt. Ilyen esetben érdemes még egyszer átgondolni, tényleg olyan lehetetlen-e a dolog, vagy sem.

4. Anyagi helyzet

Előfordulhat, hogy sajnos nem rendelkezel olyan anyagi háttérrel, hogy kivitelezhető legyen az, hogy azzal foglalkozz, amivel igazán szeretnél. Ilyen helyzetben mindig kell egy olyan opció, ami bár nem az álomsuliig, melóhelyig fog eljuttatni, mégis élvezni fogod. Így kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy megbánd azt, hogy az eredeti terv sajnos nem jött össze.