Tesztözön, éremeső, számok, sztorik – a tokiói olimpia érdekességei

Néhány versenyszámmal és a vasárnapi záróünnepséggel befejeződött a tokiói nyári olimpia, amely húsz magyar érmet és érdekes történetek egész sorát hozta. Ezek közül mutatunk néhányat.

Ahogyan a tokiói olimpia rajtjára összeszedtünk néhány érdekességet, majd később az ókori játékokról is hoztunk öt kevéssé ismert tudnivalót, a nagy esemény zárásaként is szemezgetünk a történésekből.

13 éves győztes. Már a játékok előtt írtuk, hogy a gördeszka az egyik új olimpiai sport, amellyel igyekeznek megfogni a fiatalokat. Magán a versenyen taroltak a tinik, hiszen női deszkások street számában a japán Nisija Momidzsi 13 évesen és 330 naposan nyert, ráadásul a második helyezett brazil Rayssa Leal is ugyanennyi idős. Azért továbbra is Marjorie Gestring a rekorder (13 év, 267 nap).

Ötven év a rekorderek között. Azonban akadt nála fiatalabb tokiói érmes, szintén a deszkásoknál: a park műfajban a japán Hiraki Korona 12 éves és 343 napos korában állhatott fel a dobogó második fokára. A legidősebb pódiumra lépő egy laza ötvenessel idősebb: a 62 éves ausztrál Andrew Hoy lovastusában szerzett két érmet.

Családban maradó aranyak. A kerékpározó Jason Kenny és Laura Kenny férjként és feleségként osztozott az örömben, hiszen két nap különbséggel diadalmaskodtak: Jason keirin, Laura pedig madison versenyszámban.

25 éve nem látott eredményesség. A magyar küldöttség 6 arany-, 7 ezüst- és 7 bronzéremmel zárt, húsz éremnél többet legutóbb 1996-ban, Atlantában nyertek a kedvenceink. Itt egy videóban is megnézheted az összes magyar medáliát. Az éremtábla élén egyébként az Egyesült Államok végzett imponáló 39-41-33-as mutatóval.

100 millió 21 évesen. A pillangóúszás magyar zsenije, Milák Kristóf csupán 21 éves, ám minden értelemben tarolt az olimpián. Mivel az első nyolc helyezett pénzdíjazást kap a magyar államtól, az egyéni arany- és ezüstérméért 85.7 millió forint üti a markát. Sőt, ha 4×100 méteres gyorsváltó elért ötödik helyét is beleszámoljuk (és elvileg a csapatban elért eredményekért is ugyanaz a díjazás jár), akkor éppen 100 millió forinttal lett gazdagabb.

Tesztözön. A koronavírus-járvány miatt egészen extrém biztonsági intézkedések mellett rendezték meg a játékokat, 613 500 ezer (!) koronavírustesztet végeztek, ebből 436 lett pozitív.

Doppingmentesen. Szerencsére a doppingtesztek nem hoztak ilyen sok pozitív mintát (persze nem is végeztek annyit), egy esetre derült fény.

Csúcs volt! Az MTI gyűjtötte össze, hogy a játékokon 24 világcsúcs született, öt sportágban értek el sosem látott eredményt.

Éremeső. Az ausztrál úszó, Emma McKeon elvitte a showt, hiszen hét érmet, köztük négy aranyat szerzett. A legtöbb aranyat egy medencés társ, Caeleb Dressel gyűjtötte, ötször szólt a tiszteletére az amerikai himnusz.

Lóvá tett remények. Szívbemarkoló drámát hozott a női öttusázók versenye, hiszen a lovaglásig a német Annika Schleu áll az élen, ám a lova megmakacsolta magát. Elindulni sem tudott, aztán nagy nehezen haladt vele egy picit, ám végül kicsengették a pályáról. Összesítésben csak a 31. helyen zárt... Itt nézheted meg a videót!