A közszolgálati technikusi szakma a legnépszerűbb

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta az idei középiskolai felvételi statisztikáit. Íme a 7 legnépszerűbb technikumban tanulható szakma a 2020/21-es tanévben felvettek száma szerint.

7. turisztikai technikus

Turisztikai technikus szakmát az szerezhet, aki elvégzi a turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzését, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Turisztikai szervező szakmairány, Idegenvezető szakmairány.

6. gépjárműmechatronikai technikus

A gépjárműmechatronikai technikus szakma a specializált gép- és járműgyártás képzése. 5 éves, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Három választható szakmairány adott: Gyártás, Motorkerékpár- és versenymotorszerelés, Szerviz.

5. logisztikai technikus

Logisztikai technikusi szakmát az szerezhet, aki elvégzi a közlekedés és szállítmányozás 5 éves képzését, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Logisztika és szállítmányozás szakmairány, Vasúti árufuvarozás szakmairány.

4. szoftverfejlesztő és -tesztelő technikus

A szoftverfejlesztő és -tesztelő szakma megszerzése szintén 5 évet igényel, az informatika és távközlés ágazatába tartozik. A képzés érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

3. informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus

Az előzőhöz hasonlóan az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető szakma szintén az informatika és távközlés ágazatába tartozik, elvégzése 5 évet vesz igénybe és érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

2. pénzügyi-számviteli ügyintéző

A pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma a gazdálkodás és menedzsment ágazat képzése, szintén 5 évet vesz igénybe és érettségit, valamint technikusi szintű szakképzettséget ad.

1. közszolgálati technikus

A legnépszerűbbnek a közszolgálati technikusi szakma bizonyult, amely a rendészet és közszolgálat ágazat képzése. A képzés időtartama 5 év, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Közigazgatási ügyintéző szakmairány, Rendészeti technikus szakmairány. A szakképzettséggel rendelkező feladatkörébe tartozik többek között a lőfegyverhasználat.