Katniss Everdeen, Mystique, Tiffany Maxwell… Ma van Jennifer Lawrence 31. születésnapja

A színésznő mindössze 22 éves volt, mikor Oscar-díjjal jutalmazták.

A Louisville-ben született Jennifer Lawrence eleinte olyan sorozatokban kapott egy-egy rész erejéig szerepet, mint a Monk - Flúgos nyomozó, a Döglött akták és A médium (utóbbiban két részben is játszott).

2007-ben jelentkezett az Alkonyat-saga főszereplőjének, Bella Swan szerepére, azt végül azonban Kristen Stewart kapta meg. Így Jennifernek várnia kellett a világhírre... mindössze négy évet.

Forrás: Getty Images

Bár 2008-ban olyan színészek mellett kapott szerepet a Megváltás című filmben, mint Charlize Theron vagy John Corbett, akkor figyelt fel rá a világ, mikor 2011-ben eljátszotta Mystique szerepét.

Az alakváltó mutáns karakterét, akinek megítélése mindig is megosztotta a rajongókat, láthattuk már korábban egy négy évados rajzfilmsorozatban, és azzal párhuzamosan egy filmtrilógiában is a 2000-es években.

Egy évvel később, 2012-ben pedig ráosztották Katniss Everdeen, az Éhezők viadala főszerepét. A film minden várt sikert felülmúlt, világszerte közel 700 milliós összbevételre tett szert. Így nem volt kérdés, hogy ebben az esetben is azt a korábban a Harry Potter és Alkonyat esetében már jól bevált módszert alkalmazzák a producerek, hogy az utolsó könyvet két filmben dolgozzák fel. Jennifer tehát összesen négyszer játszhatta el a fecsegő poszáta, Miss Everdeen szerepét egymást követő években: 2012 után 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben. Anyagilag a legsikeresebbnek a második rész bizonyult, a maga 865 millió dolláros összbevételével.

Mindeközben az X-men is szárnyalt, Jennifer Mystique karakterét is négyszer formálta meg: 2011 után 2014-ben, 2016-ban és 2019-ben. Ebben az esetben is a második felvonás hozta a legnagyobb bevételt: világszinten 746 millió dollárt. Jennifer több interjúban is kifejtette, hogy rendkívül rosszul viselte a testfestést, többek között ez is közrejátszott abban, hogy egyedül ebben a verzióban, a negyedik film közel közepénél meghal a karakter: a korábban a Trónok harcában Sansa Starkot alakító Sophie Turner által játszott Jean Grey karaktere véletlenül megöli, miközben saját erejét fedezi fel. Ez igencsak méltatlan egy ilyen ikonikus karakterrel szemben, a film Amerikában meg is bukott, végső minimális sikerét a világ többi országának köszönheti.

Forrás: Getty Images

Jennifer az Éhezők viadala és az X-men forgatásai közé beiktatott még egy 2012-ben bemutatott filmet, a Napos oldalt. Ebben Tiffany Maxwell karakterét játszotta el. Szakmailag ez hozta meg számára a legnagyobb sikert: Oscar-díjjal jutalmazták a következő évben, 23. életéve előtt.

Magyarországon sok időt töltött, ugyanis itt forgatta a Vörös veréb című filmet. Itt több magyar sztárral is voltak közös jelenetei, a legemlékezetesebb Miller Dáviddal.

További híres filmjei még a Joy, az Amerikai botrány, A hallgatás törvénye (mindhárom filmért Oscar-díjra is jelölték), az Anyám! és az Utazók. A korábban már említett legutóbbi X-men film óta nem mutatták be újabb mozifilmjét a nagyvásznon, azonban hivatalos információk szerint jelenleg négy filmre is le van szerződtetve.

A gyönyörű színésznő ma már túl van a harmincon, és betöltötte 31. életévét. Nagyon boldog születésnapot kívánunk Neki!

Névjegy

Jennifer Lawrence
amerikai színésznő

- született: Louisville, 1990. augusztus 15.
- szülei: Gary Lawrence, Karen Lawrence
- testvérei: Blaine Lawrence, Ben Lawrence
- családi állapota: házas (2019 óta Cooke Maroney férje)
- 2013-ban Oscar-díjjal jutalmazták a Napos oldal című filmben nyújtott alakításáért
- horoszkópja: oroszlán
- magassága: 175 cm
- szemei színe: kék