“Piros ruha, pántos cipő”... A legszomorúbb lányt Martinival a kezében játszó Cameron Diaz ma szülinapozik

A négyszeres Golden Globe-jelölt színésznő ma ünnepli a 49. születésnapját.

A gyönyörű szőke színésznő önként nyugdíjazta magát, 2014-ben jelent meg utoljára olyan filmje, melyet a mozivásznon is bemutattak, ez volt az Annie, melyre a karrierjére való tekintettel méltatlan módon a legrosszabb női mellékszereplőnek járó Arany Málna-díjra jelölték.

Ezt ugyan nem kapta meg, azonban aktív éveit úgy zárta, hogy a legrosszabb női főszereplőnek járó Arany Málnát két filmbéli alakításáért is hazavitte 2015-ben.

Fénykorában azonban négyszer is jelölték Golden Globe-díjra: először 1998-ban a Keresd a nőt! című Farelly-testvérek filmjében nyújtott alakításáért, majd egy évvel később A John Malkovich menetért, 2001-ben a Vanília égboltért, 2002-ben pedig a New York bandáiért (utóbbi Martin Scorsese által rendezett filmben Leonardo DiCaprio mellett alkotott maradandót).

A mai tinédzserek, sőt a '90-es években születettek számára is azonban a harmadik jelölése a legemlékezetesebb. A Vanília égbolt játékidejének 23. percében hangzik el az azóta híressé vált idézet a Penelopé Cruz által megformált karakter szájából: "Piros ruha, pántos cipő?! Tényleg téged bámul... úgy tűnik, hogy egyre boldogtalanabb. Ő a legszomorúbb lány Martinival a kezében.".

Forrás: IMDb

Nem véletlenül méltatták Cameron Diaznak ebben a filmben nyújtott alakítását egész karrierje során leginkább a kritikusok, itt - Tom Cruise oldalán - negatív karaktert játszott, aki egy általa eltervezett autóbaleset révén meghatározta a film későbbi alakulását. Más filmekben is játszott gonosz karaktereket, például a 2013-ban bemutatott A jogászban. Talán több negatív szerepet kellett volna vállalnia, szakmailag mindenképpen jobban elismerték alakításait ezen filmekben.

Cameron Diaz édesapja egy Kubából az Egyesült Államokba bevándorló család fia volt, aki olajfúró brigádvezetőként dolgozott. Tinédzserkorában egy fotós felajánlotta neki, hogy dolgozzon a modelljeként, így eljutott Párizsba, Mexikóba, Marokkóba, Ausztráliába és Japánba is.

22 évesen tért vissza Kaliforniába, ekkor megkapta Jim Carrey oldalán A Maszk című film női főszerepét, ekkor rögtön világhírnévre tett szert.

Forrás: Getty Images

1994-től 2014-ig tartó karrierje alatt számtalan korábban nem említett filmben kapott főszerepet: kétszer is eljátszotta Natalie Cook szerepét a Charlie angyalaiban, ő kölcsönözte négyszer a hangját Fiona hercegnőnek a Shrekben, volt Julia Roberts partnere az Álljon meg a nászmenet!-ben, Tom Cruise-zal közösen megismételték sikerüket 2010-ben a Kéjjel-nappal című filmben, és könnyed vígjátékokban is játszott: mint a Rossz tanár, az Édes kis semmiség, a Míg a Jackpot el nem választ, a Dől a Moné vagy A csajok bosszúja.

Forrás: Getty Images

Cameron Diaz ma már boldog feleség, akinek immáron hét éve eszében sincs filmezéssel foglalkozni, hivatalos információk szerint 2014 óta nem szerződött le egyetlen filmre sem. 22 évesen jött, látott, győzött: meghódította Hollywoodot, majd pontosan 20 évre rá önként távozott. Nagyon boldog születésnapot kívánunk Neki!

Forrás: Getty Images

 

Névjegy
Cameron Diaz
amerikai színésznő

- született: San Diego, 1972. augusztus 30.
- tanulmányai: a Long Beach Polytechnic High Schoolban végzett
- férje: Benji Madden (2015. január 5-e óta)
- gyermeke: Raddix Madden
- horoszkópja: szűz
- magassága: 175 cm
- szemei színe: kék