Mi leszel, ha nagy leszel? Így készülj tudatosan a pályaválasztásra

Bármennyire is sürget az idő a gimnázium utolsó évéhez közeledve, azért be kell vallani, hogy 18 éves korára még nem mindenki tudja eldönteni azt, hogy mivel is szeretne foglalkozni élete hátralévő részében. Változtatni persze a későbbiekben sem késő, de azért nem árt, ha tudatosan készülsz a pályaválasztásra.

Sokan azt mondják, hogy ha a munkád egyben a hobbid is, akkor egy napot sem kell dolgoznod egész életedben. Ebben mindenképpen van igazság, de azért korántsem ennyire egyszerű ezt kivitelezni.

Vedd figyelembe a hobbijaidat

Ez talán az egész pályaválasztási kérdés kulcsa, hiszen rendkívül fontos, hogy olyan szakra jelentkezz, és olyan munkát találj majd a későbbiekben, amivel szívesen foglalkozol. Ha foglalkoztat a számítógépek világa, akkor érdemes ebben az irányban gondolkodnod, az érdeklődésedhez passzolhat többek között a programtervező informatikus szak. Ha pedig utazni szeretsz, akkor a turizmus-vendéglátás szak lehet a megfelelő választás, de akár légiutaskísérőként is elhelyezkedhetsz.

Természetesen a fent említettek csak példák, a lehetőségek tárháza ugyanis végtelen egyetemi szakok és felsőoktatási szakképzések terén is. Fontos azonban a kellő utánajárás részedről, hiszen egyre több olyan munka jelenik meg napjainkban, amelyek néhány évvel ezelőtt még nem is léteztek.

Erősségek, gyengeségek és egy jó adag elszántság

Biztosan te is sokszor hallod, hogy valaki "reál" vagy éppen "humán" beállítottságú, ezt azonban nem lehet ilyen egyértelműen elkülöníteni. Kétség sem fér hozzá, hogy valakinek a reál, míg másnak a humán tárgyak elsajátítása megy könnyebben, de ez nem azt jelenti, hogy humán beállítottságúként nem jelentkezhetsz olyan szakra, ahol matektudás, vagy éppen emelt szintű kémia vagy fizika ismerete is szükséges. Kellő elszántsággal és gyakorlással nem létezik lehetetlen, ha pedig az az álmod, hogy állatorvos legyél, ne az válasszon el tőle, hogy nehezebben megy néhány számítás.

A magántanárok rengeteget tudnak segíteni, hisz ők csak a te tudásodra koncentrálnak, de ha nem is engedheted ezt meg magadnak, biztosan találsz egy segítőkész osztály- vagy évfolyamtársat, néhány helyen pedig az iskolában tanító tanárok is vállalnak korrepetálást vagy felkészítést.

Összességében tehát nem árt, ha már a középiskola első évében elkezdesz gondolkodni, tervezgetni, valamint megismerni önmagadat és az erősségeidet, hogy a gimnázium utolsó évében már könnyedén menjen a döntés.