Boldog születésnapot Adam Sandler!

Szeptember 9-én ünnepli Adam Sandler az 55. születésnapját. Mit érdemes tudni a vígjátékok császáráról?

Adam Richard Sandler New Yorkban született 1966. szeptember 9-én, szülei mindketten orosz zsidó bevándorlók leszármazottai. Bár gyakran foglalkozik forgatókönyvírással és humoristaként is kipróbálta magát, sőt, drámai műfajban is alkotott, ha a nevét halljuk, akkor leginkább könnyed vígjátékjai jutnak eszünkbe.

Karrierje fiatal korában indult, már tizenhét évesen különféle klubokban lépett fel stand up komikusként, ennek köszönhetően fedezték fel. Így is tűnt fel először a Saturday Night Live című késő esti komédia-műsorban, ahol a főként rövid, humoros jelenetek voltak láthatóak, amelyek sokszor a napi eseményeket, politikát parodizálták.

Adam SandlerFotó / Twitter

A legkorábbi filmjei sajnos nem generáltak túl sok pozitív kritikát. Azonban Sandler nem adta fel, így 2002-ben egy Golden Globe-jelölést is bezsebelt a Kótyagos szerelem című filmért. 2008-as filmjei, a Ne szórakozz Zohannal és az Esti mesék hozták meg neki a legnagyobb sikereket, ez utóbbi volt első családi filmje és az első olyan filmje, melyet a Disney szárnyai alatt készített. 2011-es vígjátéka, a Jack és Jill 79 millió dolláros költségvetésből 149 millió dolláros bevételt csinált.

Jennifer Aniston és Adam SandlerFotó / Pinterest

Sandler filmjei tagadhatatlanul megosztóak, sokan azt hányják a szemére, hogy színészi alakításai gyengék, mások pedig egyszerűen úgy értékelik az általa készített filmeket, ahogy vannak: egyszerű, nem túlgondolt szórakozásként. Mi sem mutatja jobban ezt az ellentétet, minthogy összesen harminchétszer jelölték Arany Málna-díjra, amelyet a rossz alakításokért adnak. Ezzel Sandlert csak Sylvester Stallone előzi meg az Arany Málna versenyben. Közben Sandler sikerét mérő mérleg másik serpenyőjében 420 millió dolláros nettó vagyona, és a nem rég, a Netflix-szel aláírt, négy filmre vonatkozó 250 millió dolláros üzlet van. Mégiscsak tudhat valamit, ha ezt így összehozta!

Adam SandlerFotó / AFP

Magánélete meglehetősen nyugalmas. Feleségével, Jackie-vel 2003-óta házasok, két lányuk van, Sadie és Sunny. Családja gyakran kap szerepet filmjeiben is, például A másik Missy című Netflix vígjátékban is feltűntek, amelyet Sandler saját produkciós cége, a Happy Madison készített.