Kérdések, amelyeket érdemes feltenned magadnak az egyetem előtt

Elkezdeni az egyetemet nagy mérföldkő az ember életében, pláne 2021-ben, amikor szakok sokasága közül lehet válogatni, amelyek leírása nem mindig szolgál túl nagy megvilágosodással az ember számára. Van pár olyan kérdés azonban, amely magadnak feltéve hasznos lehet a következő időszakot tekintve: mutatjuk, melyek ezek!

Teljesen természetes, ha körülbelül tizennyolc évesen még nem körvonalazódott ki tökéletesen, hogy milyen munkakörben szeretnél majd dolgozni, vagy milyen élet számodra az ideális. Ennek ellenére, biztos van már elképzelésed, amiből akár több dolgot is kihámozhatsz a jövődet illetően: tedd fel ezeket a kérdéseket, és lehet, hogy te magad is meglepődsz!

Azért választottam ezt a szakot, mert ezt akartam, vagy mert ez tűnt menőnek / kamatoztathatónak / a szüleim ezt akarták?

Tizenévesen különösen könnyen esünk különböző befolyások áldozatául, ez mondhatni elkerülhetetlen része a felnőtté válásnak. Ha az előző kérdésre való válaszadásnál hezitáltál, netalántán gondolatébresztő volt számodra, akkor sem kell elkeseredni: ettől még lehet, hogy működni és tetszeni fog a választott szak, ha pedig nem, akkor ne hezitálj váltani: minél előbb hozod meg ezt a döntést, annál könnyebben, és anyagi vonzattól mentes(ebb)en úszhatod meg.

Ne hezitálj váltani, ha nem vagy elégedett a választásoddal!Fotó / 123RF

Tényleg szeretnék egyetemre járni, vagy csak azért jöttem, mert mindenki továbbtanul?

Manapság a fiatalság nagy része a továbbtanulást választja, függetlenül attól, hogy ezt nagyratörő célok, vagy az oktatás biztonsága miatt teszik. Ha már semmi kedved tanulni, de nem tudod, hogy mi mást kezdhetnél magaddal, akkor nem biztos, hogy neked való az egyetem: lehet, hogy egy-két év (akár külföldi) munka mellett kellene döntened, mielőtt belevágnál a felsőoktatásba, ami sokszor embert próbáló feladat – nem igazán lehet kemény munka megúszni.

Ha már semmi kedved tanulni, de nem tudod, hogy mi mást kezdhetnél magaddal, akkor nem biztos, hogy neked való az egyetem.Fotó / 123RF

A választott szakom illeszkedik a jövőbe, amit elképzeltem magamnak?

Ha csak nagy vonalakban illeszkedik az elképzelt jövődbe a választott egyetemi szakod, akkor nem kell aggódni: a munkaerőpiacon már nincsenek annyira éles vonalak, valamint a tanultak is hasznosíthatóak lehetnek, ha nem nagy az eltérés. Ha viszont valami teljesen mást kezdesz, mint amivel hosszú távon foglalkoznál, akkor lehet, hogy érdemes átértékelni a döntésed, és akár várni az egyetemmel.