Az évszázad vállalkozói: a Spotify alapítói, akik kalózokból milliárdosok lettek

A 2008. október 7-én indult el a világ legnépszerűbb és legnagyobb zene-streamelő szolgáltatása, ami generációk zenehallgatási szokásait reformálta meg. Éppen ezért érdekes alapítóinak története, akik a kalózok világában szerezték meg a sikerhez szükséges tapasztalatot.

Azt valószínűleg nem kell elmagyaráznunk neked mi is az a Spotify, már biztosan használtad, vagy hallottál róla eleget. Főleg, amikor barátaid a különféle lejátszási listáikkal zaklatnak téged. Számunkra most egyedül az fontos, hogy a népszerűségével a legális zenehallgatás új korszakát hozta el sokak életébe, annak ellenére, hogy kitalálói előtte ennek pontos ellentettjének adtak felületet a uTorrent programmal.

Fotó / AFP

Daniel Ek, Martin Lorentzon és Ludvig Strigeus

A Spotify ennek a három svédnek a nevéhez köthető, akik már a kilencvenes években aktívan kivették a részük a szárnyait bontogató tech-szcénában, ami mellett rendszeresen hallgattak illegálisan letöltött zenéket. Olyannyira benne voltak a torrentezés világában, hogy Strigeus fejlesztette ki a uTorrentet, ami az egyik legnagyobb torrent program ma is a világon, Daniel Ek, pedig a cég vezérigazgatója volt 2006-ig, amíg el nem adták.

Ezután állt össze Ek és Lorentzon fejében a kép, hogy kéne egy legális zenemegosztó, ami hasonlóan működik a torrentezéshez, abban, hogy egyesével is hozzáférhetőek rajta a dalok. Fel is tették minden pénzük az ötletre, és elkezdtek befektetőket keresni. Találtak is, ugyanis a zeneipar ebben az időben haldoklott és minden problémáját a kalózkodásra hárította, holott csak az emberek nem akartak teljes CD-ket vásárolni csomó olyan számmal, ami nem is érdekli őket.

Fotó / Getty Images

Erre a problémára adott tökéletes választ a Spotify, ami Danielék kalóz tapasztalataira épített. Ugyanis most már tudjuk, hogy az emberek hajlandóak fizetni azért, hogy kényelmesen hallgathassák kedvenc dalaikat, bárhol a világban, és nem azért nem vásároltak CD-ket, mert lopni akartak, hanem mert megváltoztak az igényeik.