3 népszerű állás, ami 2030-ra eltűnhet a munkaerőpiacról: mi lesz helyettük?

Az internet és az egyre nagyobb mértékű digitalizáció miatt felgyorsult világunk hatalmas változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedben, ez pedig valószínűleg az elkövetkező években sem lesz másképp. Ezek a változások többek között a munkaerőpiacra is kihatással vannak, így könnyen lehet, hogy 2030-ra jó néhány állás egyszerűen megszűnik, vagy nagyon visszaesik majd.

Az elmúlt évtized változásainak következtében nemcsak eltűnnek, hanem meg is jelentek teljesen új állások, amelyek 2010 környékén még talán gondolatban sem léteztek. Erről szóló cikkünket itt olvashatod el.

Utazásszervező

Szüleink számára még teljesen természetes volt, hogy egy külföldi utazás tervezése esetén rögtön a közeli utazási irodába vezetett az első útjuk. Ma viszont, az internetnek és a számtalan szállásfoglaló weboldalnak köszönhetően, már egyre önállóbban intézzük ezeket a dolgokat.

Az internetnek és a számtalan szállásfoglaló weboldalnak köszönhetően, már egyre önállóbban intézzük az utazásainkat.Fotó / 123RF

Ráadásul nemcsak a szállásfoglaló weboldalakra támaszkodhatunk az utazás megszervezését illetően, hanem különféle bloggerekre és vloggerekre is, akik örömmel osztják meg tapasztalataikat és tanácsaikat az utazásukról. Ennek következtében pedig az utazásszervezők szerepe rohamosan vissza fog esni 2030-ig.

Kasszás

Elég szürreális jóslatnak tűnik, de ha jobban belegondolunk, van valóságalapja ennek a feltételezésnek. Egyre nagyobb gyakorisággal intézzük a bevásárlásainkat online - amire a koronavírus-járvány csak ráerősített -, ráadásul egyre több üzletben, vagy akár gyorsétteremben jelennek meg önkiszolgáló kasszák is.

Egyre nagyobb gyakorisággal intézzük a bevásárlásainkat onlineFotó / 123RF

Valószínűleg az elkövetkezendő években egyre kevesebb kasszásra lesz majd szükség az üzletekben, de elképzelhető, hogy teljesen meg is szűnik ez az állás.

Postás

Bár a futárcégek szerepe valószínűleg növekedni fog a népszerűsödő online vásárlások közepette, a postások már nem örülhetnek annyira. Levelet vagy éppen képeslapot küldeni már az elmúlt évtizedben sem volt túlságosan divatos, ezen kívül egyre több lehetőségünk nyílik bizonyos számláink befizetését online intézni.

Bár a futárcégek szerepe valószínűleg növekedni fog a népszerűsödő online vásárlások közepette, a postások már nem örülhetnek annyiraFotó / Mediaworks

A 2030-as évek környékére nem kizárt, hogy elérünk egy olyan pontot, amikor már kivétel nélkül mindent online intézünk, a postások munkáját pedig a futárcégek és a csomagautomaták veszik át.