Ezt tanuld, ha nem mennél egyetemre: a legjobban fizető szakmák listája

Szakmát tanulnál egyetem helyett? Itt van, hogy mit érdemes választanod, ha azt szeretnéd, hogy garantáltan jól keress!

Az OKJ-s rendszert felváltó Szakmajegyzék nevű rendszerről már biztos, hogy mindenki hallott. Fontos változások történtek a rendszerben, azonban az változatlan, hogy szakmát tanulni manapság egyre népszerűbb, különösen, ha megtaláljuk a legjobban jövedelmező hiányszakmákat. Íme, megmutatjuk, hogy melyek fizetnek a legjobban.

Alkalmazásfejlesztő - 600 ezer forint

A multimédia-alkalmazásfejlesztő egy szoftverfejlesztő szakember, aki online és offline alkalmazásokhoz készít kép-, hang- és videó tartalmakat pixel és vektor-grafikai módszerekkel. Munkái közé tartozhat még többek között az álló- és mozgóképek készítése, a képfeldolgozás és az utómunka. Ennél a szakmánál fontos, hogy rendelkezz vizuális kultúrával is a szakmai érzék mellett.

Coach - 500 ezer forint

Ha szeretnél emberekkel foglalkozni, jól tudsz kommunikálni és szívesen segítenél másoknak, akkor érdemes fontolóra venned, hogy coachként helyezkedsz el. Egy coach-tanfolyamon szerzett tudást akkor tudod a legjobban kamatoztatni, ha egy már meglévő szakma mellett alkalmazod az elsajátított technikákat, például ha vezetőként, tanácsadóként vagy HR területen dolgozol.

Ha szeretnél emberekkel foglalkozni, jól tudsz kommunikálni és szívesen segítenél másoknak, akkor érdemes fontolóra venned, hogy coachként helyezkedsz elFotó / Shutterstock

Ingatlanközvetítő - 450 ezer forint

Jól tudsz kommunikálni és vonz az ingatlanos világ eleganciája? Ha ingatlanközvetítőként dolgozol, akkor adásvételek és cserék menetét koordinálod, felkutatod az ingatlanokat és felbecsülöd a körülbelüli piaci értéküket. Ha segítettél nyélbe ütni egy üzletet, akkor a papírmunka előkészítésében és a szükséges dokumentáció elkészítésében is részt veszel.

Ha ingatlanközvetítőként dolgozol, akkor adásvételek és cserék menetét koordinálodFotó / Shutterstock

Hűtéstechnikai berendezés üzemeltető - 370 ezer forint

Ebben a szakmában hűtéstechnikai berendezéseket, ipari hűtőszerkezeteket, hűtőrendszereket ellenőrizhetsz és tarthatsz karban. Veszélyes helyzetekben is fontos az előírásoknak megfelelően eljárni, és elkészíteni a megfelelő dokumentációkat. Ez a szakma különösen ajánlott azoknak, akik érdeklődnek a műszaki területek iránt.

Kézápoló és körömkozmetikus - 300 ezer forint

Ezt a szakmát a legtöbben jól ismerik. Aki kézápolást tanult, nemcsak körömépítéshez és díszítéshez ért, hanem az egészséges kéz kezelésében is járatos. Mindemellett, ha szalont üzemeltet, fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljon a vendégekkel, és elvégezze az adatrögzítési és pénzforgalmi feladatokat is, így nem árt némi üzleti érzék is hozzá.

Aki kézápolást tanult, nemcsak körömépítéshez és díszítéshez ért, hanem az egészséges kéz kezelésében is járatosFotó / Shutterstock