A sárkánykirálynő és észak ma retteghet: Lena Headey szülinapozik

"Ellenség keleten. Ellenség nyugaton. Ellenség délen. Ellenség északon. Bárki álljon is az utunkba, legyőzzük." Ez csupán egyetlen a számos idézet közül, melyeket a 73 részen át futó Trónok harca sorozatból bármelyik fan idézni tud az ikonikus Cersei Lannistert megformáló Lena Headeytől.

A sorozat-történelem minden idők legkiválóbb női antagonistáját megszemélyeítő brit-bermuda-szigeteki származású színésznő ma ünnepli 48. születésnapját.

Először a Lápvidék című misztikus drámában szerepelt 1992-ben, és ebben az évtizedben még főként csak mellékszerepekben kapott lehetőséget tehetsége megcsilogtatására.

A 2000-es évek közepétől ugyan már komolyabb szerepekre szerződtették le - Grimm (2005), 300 (2006) -, az igazi áttörést 2011 hozta meg számára, mikor Cersei Lannister szerepét megkapta a Trónok harcában, ami nyolc évada alatt a világ legnézettebb sorozatává vált.

Forrás: AFP

A sorozatot annak ellenére, hogy befejezését a legtöbb rajongó pocséknak ítélte, a mai napig minden idők eddigi 12. legjobbjának ítélik az IMDb listáján. Lena a 73 epizód közül 62-ben kapott szerepet (egyedül a Peter Dinklage által megformált Tyrion Lannister szerepelt nála több alkalommal, 67 epizódban összesen). A legelső résztől kezdve a legutolsóig szerepelt, karakterének első szárnypróbálgatásait és élete közepének alakulását is feldolgoztuk már oldalunkon. A sorozat IMDb szerinti második legkiválóbb része is hozzá fűződik, mikor a hatodik évadzáró nyitányában - mikor már abszolút főgonosznak titulálják, és éppen egy tárgyalásra várják, hogy kivégezhessék - ő nemes egyszerűséggel a szolgákkal felöltöztetteti magát egy gyönyörű fekete ruhába, önt magának egy pohár vörösbort, amibe aztán egy "na én megmondtam" fejbiccentést követően bele is kortyol, mikor látja, hogy ahelyett, hogy az ő története ért volna véget, ellenségeinek nagy részét sikerült elpusztítania a másodperc töredéke alatt egy robbantással. Ezt követően pedig még ugyanazon epizód utolsó előtti jelenetében a hét királyság első női uralkodójává is korozázzák! (A sorozat ezen részét egyedül a közvetlen ezelőtti Fattyak csatája előzi meg, a népszerűséget illetően, melyben Havas Jon legyőzi Ramsey Boltont.)

Forrás: AFP

Lena Headey a 2011-től 2019-ig játszódó sorozat alatt több nagyszabású filmben is fontos szerepet kapott: többek között 2012-ben ő volt a Dredd főgonosza, 2013-ban A bűn éjszakájában és A végzet ereklyéi: Csontvárosban szerepelt, 2014-ben visszabújt Gorgó spártai királyné szerepébe a 300 folytatásában, 2016-ban pedig A büszkeség, balítélet és a zombikban játszott.

A színésznő többször nyilatkozta, hogy a Trónok harca adta meg számára azt a sikert és az érzést, hogy végre odafigyelnek rá. "Lehetsz te a legokosabb és legtehetségesebb ember a szobában, amennyiben nem állnak mögötted meggyőző sikerek, senki sem fog hallgatni rád" - nyilatkozta egyszer.

A sorozat befejezése után egy igaz történeten alapuló filmben játszotta egy feltörekvő pankrátor lány édesanyját: a Családi bunyóban. Ezt követően pedig idén augusztusban egy akciófilmben láthattuk szintén anyaszerepben, a Lőpor turmixban.

Forrás: Pinterest

A színésznő legnagyobb vágya, hogy filmet rendezhessen. Őszintén szeretnénk, hogy ez valóra váljon, és nagyon boldog születésnapot kívánunk neki!

Névjegy
Lena Headey
színésznő, filmproducer

- született: Hamilton, 1973. október 3.
- jelölések: egy Golden Globe és öt Emmy-díjra jelölték Cersei Lannister megformálásáért
- családi állapot: elvált (2007-től 2013-ig volt Peter Loughran házastársa)
- eredeti hajszín: barna
- szemszín: kék
- horoszkóp: mérleg
- leggyakoribb magyar szinkronhang: Bertalan Ágnes