A 13 éves brazil gördeszkás tündérke - 6.8 milliós követőtáborral

Már hétévesen tündéres jelmezben trükközött a deszkán a most 13 esztendős Rayssa Leal, aki a nyáron ezüstérmet szerzett a tokiói olimpián. A siker megdobhatta az ismertségét, hiszen 6.8 millióan (!) követik az Instagramon, de már eddig is sokan tudták, kicsoda ő.

Akármennyire a közösségi felületeken zajlik az élet, a Rayssa Lealhoz hasonló 13 éves tiniket ritkán követ 6.8 millió ember az Instagramon, ráadásul a cikk ötletének megszületésekor például még egy millióval kevesebbnél járt a rajongók létszáma.

A brazil kislány növekvő népszerűségéhez hozzájárulhatott, hogy a nyáron ezüstérmet szerzett a gördeszkások utcai versenyszámában a tokiói olimpián, a jó teljesítményét a játékok érdekességeiről készült cikkünkben is megemlítettük.

A népes tábor jelzi, Leal korábban sem volt ismeretlen, kvázi gyereksztárként figyelt fel rá a világ. Ez annak köszönhetően történt, hogy a legendás deszkás, Tony Hawk megosztotta egy videóját, amelyen tündérnek öltözve mutat be trükköt a deszkán – csupán hétévesen.

Forrás: Facebook

Hawk később segítette is, és Leal már 11 évesen remekelt, hiszen megnyerte a Skateboarding League World Tour Los Angeles-i állomását, ezzel a legfiatalabb női győztes lett, a trükkjeire még a BBC is felfigyelt. Akkortájt még azt írták vele kapcsolatban, hogy tervei szerint szeretne szerepelni az olimpián – a történet végét már ismerjük.

Világbajnokságról ezüstöt (2019) és bronzot (2021) őriz, az eredményeinek köszönhetően 2020-ban még a sport Oscar-díjának is tartott Laureus-díjra is jelölték, igaz, végül az amerikai tornászzseni Simone Biles lett a befutó.

Forrás: AFP

Az olimpiai honlapon található bemutatója szerint Lealt a hatéves korában, a születésnapjára kapott gördeszka fogta meg, a ház körül kezdett menni vele. Aztán az apukája barátaival az utcán is elkezdett trükközni. Kezdetben a deszkája egyébként túl nagynak bizonyult, és a lábak sem bírták úgy erővel, ahogyan tervezte, ám sok gyakorlással messzire jutott. Akárcsak egy átlagos fiatal, a szabadidejében szeret videójátékozni, a japán fővárosba pedig édesanyja, Lilian kísérte el, aki még a szigorú járványszabályok ellenére is vele tarthatott.

Forrás: AFP

Nagyot alakított az olimpián, hiszen a programban először szereplő gördeszkás verseny utcai számában - a szintén csupán 13 éves japán Nisija Momidzsi mögött - a második helyen zárt. A produkcióval minden idők legfiatalabb brazil érmese lett, ráadásul az álma teljesítésével üzent a többségében nehéz körülmények között élő honfitársainak: semmi sem lehetetlen. Ahogyan el is mondta, boldog, hogy képviselhette az összes brazil gördeszkás lányt.