Ma indul a Cinemira Film Fesztivál

Ma veszi kezdetét a budapesti Akvárium Klubban a Cinemira Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál, amely idén először külön célozza a 13+-os kamaszokat, akiket a díjnyertes filmválogatás mellett számos különleges interaktív filmes program is vár.

A Cinemira az egyetlen, kifejezetten gyerekeknek és kamaszoknak szóló filmfesztivál hazánkban. Ezen a hiánypótló rendezvényen a világ legkiemelkedőbb, fiatal közönségnek szóló filmjeit vetítik. Emellett a közönség találkozhat népszerű hazai színészekkel és filmrendezőkkel, nemzetközi sorozatsztárokkal, kipróbálhatja magát filmszínészként, kaszkadőrként vagy épp táncosként a filmes workshopokon, sőt igazi castingon is részt vehet.

A Cinemira idén már két hétvégén keresztül várja a fiatal közönséget. Elsőként a Cinemira TEEN (mától vasárnapig), amely a tinédzsereknek szól a belvárosi Akvárium Klubban, két héttel később pedig a Cinemira KIDS (október 23-24.), amely a 4-12 éves gyerekeket várja a Millenáris Parkban.

A Cinemira Fesztivál a Liszt Ünnep keretében a Müpa és az Emberi Jogi és Kulturális Alapítvány közös programja, támogatója a Nemzeti Filmalap.

Útkeresés

A Cinemira TEEN filmjei olyan, a kamaszok mindennapjait érintő témákat dolgoznak fel, mint az első csók, a gimi végi búcsú a barátoktól, az útkeresés, az anorexia, a videojáték-függőség, vagy épp a szülőktől való függetlenedés kérdése. Magyarországon először lesz látható a Disco című, többszörösen díjnyertes norvég film, amely zenéről, táncról, hitről és radikalizmusról szól, lenyűgöző vizualitással. Az élet Sara Amat nélkül díjnyertes, spanyol kamaszdráma az első szerelem témáját boncolgatja, és vetítik Visky Ábel Mesék a zárkából című filmjét is, mely idén elnyerte a legjobb film díját a BIDF-en.

Kép a Disco című filmbőlForrás: Cinemira

A Cinemira TEEN filmes előadásain nemzetközi sorozatok sztárjaival is találkozhatnak a rajongók. Budapestre érkezik a fiatalok körében népszerű SKAM-sorozat sztárja, Josefine Frida (Noora), és a sorozat alkotója, Julie Andem is, akikkel közönségtalálkozó és kerekasztal beszélgetés keretében lehetőség lesz találkozni. A nézettségi rekordokat megdöntő norvég tinidráma-sorozat négy évada a párkapcsolat, a magány, az identitáskeresés, az étkezési zavarok és az internetes zaklatás fogalomkörét járja körbe. A mindennemű hírverés és marketing kampány nélkül elinduló websorozat rövid időn belül meghódította a norvég kamaszokat, majd világsikerré vált.

Filmrendező leszek! Író leszek!

A Cinemira TEEN fesztiválon lehetőség nyílik neves hazai alkotókkal is találkozni: Herendi Gábor, Nagypál Orsi, Horváth Lili és az Oscar-díjas Deák Kristóf fognak arról beszélgetni, hogyan lettek filmrendezők. Az animáció iránt érdeklődők a nemzetközi animációs és videójáték gyártásban élenjáró Digic Pictures képviselőit ismerhetik meg, továbbá magyar TikTok sztárok avatnak be a jól működő TikTok videók titkaiba. Akik az írással kacérkodnak, az Író leszek! kerekasztal beszélgetésen megtudhatják, hogyan sikerült tizenévesen kiadatni könyveiket fiatal íróknak. A filmszínészet felé kacsintgató fiatalok pedig igazi castingon vehetnek részt a fesztivál teljes ideje alatt. A fiatalok maguk is alkotóvá válhatnak a fesztiválon, ahol filmes, animációs, kaszkadőr, tánckoreográfia és képregény workshopok várják őket.

Filmek versenyben

A CINEMIRA TEEN Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon szakmai zsűri dönt a legjobb animációs filmnek és a legjobb rövidfilmnek járó Aranymókus-díjakról. A legjobb magyar gyerek - és ifjúsági film fődíjáról idén is gyerekzsűri dönt!

A rövidfilmes zsűri tagjai:

  • Mieke de Jong holland forgatókönyvíró, számos sikeres nagyjátékfilm és sorozat, köztük a Téli háború című mozifilm írója;
  • Dombrovszky Linda, a Golden Globe-jelölt Pilátus rendezője;
  • Mátyássy Áron, a Víkend című film és a magyar HBO Aranyélet című sorozatának rendezője.

Az animációs zsűri tagjai:

  • Osváth Gábor, a Foglyok, a Kilakoltatás és a Nagykarácsony című filmek, valamit a Hajótöröttek című animációs sorozat producere;
  • Kreif Zsuzsanna, a Candide című animációs sorozat rendezője,
  • B. Nagy Ervin, a Cserebogarak című animációs sorozat rendezője és a Cinemira 2020-as fődíjasa.

Legyen újra magyar gyerekfilm!A Cinemira kiemelt küldetése a gyerek - és ifjúsági filmes műfaj felélesztése hazánkban, ezért évről évre szakmai programokkal segíti a filmes és animációs szakembereket. A fesztivál idén ma az Akvárium Klubban rendezi meg a Cinemira Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórumot, a fiatal közönségnek szóló film- és sorozattervek mustráját és versenyét. A több mint félmillió összértékű legjobb filmtervnek járó díjakról idén is a gyerekekből és kamaszokból álló zsűri dönt. Idén debütál a Junior Pitch Fórum, ahol 14-18 éves fiatalok mutatják be terveiket a szakmai közönség és zsűri előtt, így olyan tervek is a döntéshozók elé kerülnek, amelyek a célközönségből érkeznek.

A CINEMIRA Filmfesztivál szervezői számára különösen fontos az érzékenyítés és a társadalmi szerepvállalás, ezért idén a Van Esély Alapítvánnyal együttműködésben hajléktalan gyerekek és fiatalok lakhatását vagy épp továbbtanulását is támogatják.