Így köss Junior számlát!

A legtöbb fiatal már középiskolás korában megkapja az első bankkártyáját. Ha te is a saját számládra gyűjtenéd diákmunka utáni fizetésed, ösztöndíjad vagy zsebpénzed, akkor most összegyűjtöttük neked, milyen lehetőségeid vannak bankszámlát kötni.

Ahány bank, annyiféle csomagot talál az ember, de még mielőtt rátérnénk a különböző lehetőségekre, nézzük meg milyen általános szabályok érvényesek.

18 év alatt csak szülői engedéllyelA legtöbb gyerekeknek szóló bankszámla 14 éves kortól érhető el, és csak ettől a kortól jár bankkártya is a számla mellé. Természetesen fiatalabbak számára is vannak csomagajánlatok és megtakarítási lehetőségek, de ezek felett rendszerint a szülők rendelkeznek. 18 év alatt viszont még a számlanyitáshoz is szükséges a törvényes képviselő engedélye. Ezt követően pedig csomagtól függően 24 vagy 26 éves korig használhatják a fiatalok a kedvező számlalehetőségeket.

Hogyan használható a számla tartalma?14 éves kortól bankkártya is jár mellé, ami ugyanúgy használható, mint bármelyik másik. Internetes vásárlástól kezdve, az ATM-es készpénzfelvételen át, az iskolai büfés fizetésig használható mindenre. Ha az esetleges túlköltekezésről előre szeretnénk gondoskodni, akkor egy napi limit beállításával ez könnyedén kézbentartható. 14 éves kor alatt, amennyiben nincs bankkártya, netbankos átutalással vagy bankfióki készpénzfelvétellel használható a számla egyenlege.

Mekkora a számlavezetési költség?Minden bank csomaga eltérő költségekkel jár, de minimális összegekre lehet számítani. A számlavezetés általában díjmentes. Viszont sok esetben fizetni kell az utalások után vagy a készpénzfelvételért, sőt díja lehet még a bankkártyának is.

Forrás: 123rf

 

Végezetül pedig akkor nézzük a konkrét ajánlatokat. A lista természetesen nem teljes, és mindenképp érdemes körülnézni minden kereskedelmi bank ajánlata között, hogy megtaláljuk számunka a legkedvezőbbet.

OTP Junior számlaHárom korcsoportnak kínálnak nagyon kedvező ajánlatot, 18-24 évesek, 14-17 évesek és 14 év alattiak számára. A számlavezetésnek, a betéti kártyának és az internetbank használatnak nincs díja. Készpénzfelvételért vagy netes utalásért viszont számolhatnak fel minimális összeget.

K&H ifjúsági számlacsomagokKorcsoportonként négy ajánlat közül választhatnak a fiatalok. K&H ifjúsági számlacsomagot 6-14 év között, 14-18 év közötti diákok, majd 26 éves korig a fiatal tanulók igényelhetik. 26 év felett pedig a már nem tanuló, pályakezdő fiataloknak van lehetőségük K&H minimum plusz számlacsomagot választani. Mindegyik esetén megegyezik, hogy a bankszámlának és mobilbanknak havi díja nincsen. A bankkártya éves díja viszont csomagonként nő.

Ertse diákszámlaErste EgySzámla díjcsomag diákkedvezménnyel, 0 Ft-os havi ügyfélkapcsolati díjjal 14-től 26 éves korig elérhető. A kisebb korosztálynak pedig 6-14 év között Erste Cseperedő Bankszámla igényelhető.

MKB Diák számlacsomagA korosztály itt is a 18 és 24 év közötti fiatalok, szintén ingyenes számlavezetéssel, netbankkal és egyéb kedvezményekkel. A számlacsomag havi díja viszont csak 3 hónapig ingyenes, ha az igénylést megelőző 2 évben nem volt az igénylőnek náluk bankszámlája. Meglévő ügyfeleiknek pedig 390 forint.

Ha te is kedvet kaptál a számlanyitáshoz, előtte mindenképp beszélj szüleiddel, idősebb rokonaiddal a témáról. Érdeklődj és tájékozódj széleskörűen! A következő cikkünkben ehhez mi is segítünk, hiszen összegyűjtjük neked a legfontosabb kifejezéseket, melyeket mindenképp ismerned kell mielőtt bankba mész.