A bankolás labirintusa: Segítünk eligazodni!

A legtöbb fiatal már középiskolás korában megkapja az első bankkártyáját. Ha te is a saját számládra gyűjtenéd a diákmunka utáni fizetésed, ösztöndíjad vagy zsebpénzed, akkor mindenképp sajátítsd el a következő fogalmakat, mielőtt elindulsz.

A diákoknak számtalan lehetőségük van Junior Számlát kötni. Több kereskedelmi bank is kínál rendkívül kedvező csomagokat, amit előző cikkünkben már összegyűjtöttünk nektek. Még mielőtt viszont kiválasztod a számodra megfelelőt, ismerkedj meg a következő kifejezésekkel.

FolyószámlaOlyan bankszámla, ami pénzmozgatásra, átutalásra, betét elhelyezésre alkalmas. Erre a számlára kapod a rendszeres havi jövedelmed és erre fizetheti be vagy utalhatja rá anyukád a zsebpénzed.

BankkártyaA kártya tulajdonosa hozzáférhet a hozzátartozó folyószámlához és egyéb szolgáltatásokhoz. A bankkártyán belül kétféle kártya típust különböztethetünk meg, a betéti- és hitelkártyát.

Betéti kártyaMás néven debit kártya. A folyószámlán lévő pénzösszeg érhető el vele. Az egyenleg erejéig pénzfelvételre és vásárlásra használható.

HitelkártyaMás néven credit, olyan bankkártya, amelyről a saját betéti kártyánkon lévő pénzünk feletti összeg költhető. Ez nem a mi pénzünk, hanem kölcsönbe kapjuk a banktól, amit aztán kamattal együtt vissza kell fizetni.

PIN kódA kártya tulajdonosának azonosítására szolgáló titkos számkód. Ezt a kódot kell megadni esetenként kártyás fizetés során, így garantálják, hogy csak a kártya tulajdonosa fizethessen vele.

CVC és CVV kódokA bankkártya hátoldalán található mágnescsíkon feltüntetett számsor utolsó három számjegye. Az internetes vásárlások során minden esetben meg kell adni, ezzel állapítható meg a kártya valódisága. És mit takar a rövidítés? MasterCard esetében a CVC, Card Verification Code-ot jelent, Visa esetében pedig a CVV a Card Verification Value rövidítése.

MasterCardHa már szóba került egy újabb divatos kifejezés, nézzük meg mit is jelent. A MasterCard az Europay európai kártyatársaság amerikai partnere. Sok kiegészítő szolgáltatás tartozik hozzájuk, mint a telefonos fizetés, internetbank, stb.

ATMMinden bizonnyal ezt már gyakran hallottad, hiszen ha készpénz formájában szeretnénk megkapni a számlánkon lévő pénzünket, akkor a leggyorsabb mód ezt egy bankautomatán keresztül megtenni. A készpénz felvételen kívül viszont még használható befizetésre és számlaegyenleg lekérdezésére is.

Érdeklődj, tájékozódj és legyél te is pénzügyileg tudatos a cikkeinkkel!