A targoncavezetés az internet kedvenc szakmája, így tanulhatod meg!

Megszámlálhatatlan mém készült már a targoncavezetőkről, ami teljesen érthető. Van valami eredendően mókás ezekben a kis tömzsi járgányokban. Viszont a targoncás szakma nem csak játék és mese, ugyanis nagy felelősséggel is jár!

A targoncavezetős mémek évek óta felütik a fejüket a közösségi oldalakon, ha igazi vicces kép connoisseur (azaz műértő) vagy, akkor már biztos találkoztál velük, ha pedig nem, akkor itt egy targoncás Facebook oldal, ahol felzárkózhatsz. Viszont most már elég a poénkodásból, lássuk hogyan válhatsz te is szakképzett targoncavezetővé, és ezáltal ellenállhatatlanná a másik nem szemében!

Mit csinál egy targoncavezető?

Értelemszerűen targoncát vezet magas szinten, még a legszűkebb helyekre is begyűri a rábízott gépet, természetesen a lehető legbiztonságosabban. Emellett értelmezi az őt érintő dokumentumokat, terveket, tehát belelát a logisztikába is, illetve ért a targonca karbantartásához is.

Nem utolsó sorban pedig mindig odafigyel a környezetére, hisz ki tudja, hogy valaki mikor érzi ellenállhatatlan szükségét annak, hogy átsétáljon egy jól megrakott emelő alatt.

Így válhatsz te is szakképzett targoncavezetővé.Fotó / 123rf

Hogy válhat valaki árumozgató félistenné?

Az építő- és anyagmozgató gép kezelője szakképzés elvégzésével, ami általában 60 órát jelent összesen. Ebből az elméleti képzés két modulból áll: a gépkezelő általános ismereteiből és a targoncavezető speciális feladataiból. Ezeket követi a gyakorlati egység, amin kívül még a munka jellegéből adódóan szükség van egy egészségügyi alkalmassági vizsgálatra is.

Az elismerésen kívül miért éri meg?

Targoncavezetőkre széles körben szükség van, és pályakezdőként is jól kereshetsz ezzel a szakmával. A KSH 2020-as adatai szerint a 30 év alatti targoncavezetők átlagosan bruttó 350 ezer forintot kerestek, ami még a földmunkagépkezelőkénél is több volt. Ez a szám elismerésre méltó, hisz az elmúlt években nagyon pörgött az építőipar, ennek ellenére a targoncások mégis többet kerestek!

Arról nem is beszélve, hogy stabil nyelvtudással nyugatabbra még jobb bérekre számíthatsz, amikért lehet megéri pár évet kint dolgozni, és visszajönni pénzzel meg sok értékes tapasztalattal.