Lehetsz te is tündérkeresztanya! - A védőnői szakma rejtelmei

Már gyerekként is sokat babáztál? Te voltál az a nagy testvér, aki folyton a kistesót rendezte? A védőnői szakma neked való lehet, ha érdekel a gyermekgondozás, a várandóságtól a serdülőkorig. De milyen képzést kell elvégezni ehhez? Végig kell járni az orvosi rögös útját, esetleg szülésznői képzést kell végezni hozzá? Segítünk kiigazodni!

Essünk túl a száraz megfogalmazáson: a védőnők feladata értesíteni és gondozási munkát végezni nők, anyák és családok körében. De gyerekekkel és serdülőkkel is foglalkoznak. Azt is mondhatnánk, hogy az egészség megóvására és fejlesztésére törekednek.

Magyarországon 1915-ben lett védőnői szolgálat. Az egésznek a kezdeményezését Stefánia belga királyi hercegnő indította el. Az itt dolgozó nők hamar felismerték, hogy egy védőnői hálózat mennyire hasznos lehetne számukra. Így alakult meg a Magyar Védőnők Egyesülete. Ez abban segíti őket, hogy a különböző továbbképzések, nehézségek, egységes szabályok elérhetőek legyenek számukra.

Tudtad-e, hogy a védőnői feladatok országonként változnak? Hazánkon és Finnországon kívül a várandós és gyermekágyas anyák gondozását csak a szülésznők végzik. 

De mit is csinálnak a védőnők?  

A feladatuk attól is függ, hogy hol dolgoznak.

  • Például egy kórházban dolgozó védőnő megfigyeli az újszülötteket, segíti a gyermekágyas édesanyákat az olyan – elsőre felelősségteli és akár ijesztő – feladatok ellátásában, mint a szoptatás, az első pelenkacsere vagy a fürdetés. Azt is mondhatnánk, hogy ő tájékoztat az első fontosabb tudnivalókról.
  • A munkát a területi védőnő folytatja a védőoltások beadásával.
  • Az iskolában már az ifjúsági védőnőké a főszerep, ők szűrővizsgálatokat, elsősegélynyújtást végeznek, vagy épp felvilágosítják a fiatalokat a menstruációról, a fogamzásgátlásról és a fertőzésekről.

Mégis mi a különbség a védőnő, a dúla és a szülész között?

Néha az emberek összekeverik ezeket a szavakat, hiszen elég hasonló a szakmájuk, mégis más munkát végeznek. Míg a szülész az újszülött világra jövetelekor segít, addig a dúla inkább a kismama jóllétéért felelős, de nem rendelkezik egészségügyi végzettséggel.

Fotó / 123RF

Hogyan lehetsz védőnő?

Ha szeretnél utánanézni a képzési lehetőségeknek, érdemes tudni, hogy sok helyen Egészségügyi gondozás és prevenció alapszakként található meg. Az érettségit követő alapképzés pedig 8 félévből áll. Magyarországon jelenleg Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen és Szegeden indítanak védőnői képzést.

Mégis mennyit kereshet egy védőnő?  

Mint minden munka választáskor, itt is feltevődhet, hogy mennyi pénzt tudsz majd keresni védőnőként. A KSH tavalyi adatai szerint a védőnők átlagosan bruttó 516 000 forintot keresnek. Viszont jó azzal tisztában lenni, hogy ez egy segítő szakma.

Fontos, hogy elhivatottságot érezz magadban, a célod az anyák, gyermekek, családok életének könnyebbé tétele legyen.

Fun fact: védő bácsi, védőférfi, esetleg férfi védőnői diplomával? Hogy is van ez?  

Akár lány, akár fiú vagy, fel tevődhet benned a kérdés, hogy csak nők lehetnek védőnők, ahogy az a nevében is benne van? A válasz nem. Nincs olyan kikötés, hogy csak nők jelentkezhetnek. Sőt! Egy-egy évfolyamban férfiakat is találhatsz – bár lehet szükséged lesz hozzá nagyítóra. (A diplomán pedig – elég viccesen – az fog szerepelni például, hogy Nagy Lajos, védőnő.) Ennek ellenére tény, hogy inkább nők választják, hiszen a menstruáció, szülés, szoptatás témakörrel sokkal könnyebben tudnak azonosulni.

Ha megtetszett ez a hivatás, első lépésként segíthet az informálódás olyan ismerősöktől, akik ismernek védőnőket. De addig is érdemes az internet bugyraiba elmerülni, hasznos videók vannak ezzel a munkával kapcsolatban is. Itt például találsz is egy szemléltetést!