Egyik kutya, másik eb! - Mit csinál a kutyakiképző?

Ámulva nézed a krimifilmekben, ahogy egy kutya a szagminta alapján megtalálja az elkövetőt? Hasznosnak gondolod, hogy a kutyák segítségével a látássérült emberek is könnyebben közlekedhetnek? Ha a válaszod igen, akkor valószínűleg te is agyaltál azon, hogy ezek a kutyák sem így születtek. Cikkünkben a kutyakiképzésről lesz szó!

Honnan tudhatod, hogy ez a neked való foglalkozás? Induljunk ki abból az egyszerű megállapításból, hogy kutyabarát vagy. Ha ez megvan, akkor már jó úton vagy. Ahhoz, hogy dönts arról, hogy szívesen végeznél-e ilyen képzést, hogy majd hivatásként tudj ezzel foglalkozni, nem árt egy kis önismeret.

Ha kutyabarát vagy jó úton haladsz egy hozzád illő foglalkozás felé!Fotó / 123RF

Adunk pár szempontot, amelyeken, ha átrágod magad, talán könnyebben tudsz dönteni!

· Milyen gyerekkori tapasztalataid vannak a kutyákkal?
· Mennyire tudsz bízni bennük?
· Társként gondolsz rájuk vagy inkább uralni próbálod őket?
· Mennyire tudsz együttműködni feladathelyzetben?
· Mennyire vagy következetes?
· Esetleg felelősségtudatos?
· Milyen gyakran hibáztatsz másokat akkor, ha valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezed?
· Mennyire tartod magad gyakorlati embernek?

De mégis hogyan magyarázd el a családi vacsorán, hogy mivel is foglalkozol?

Könnyű dolgod van, ha olyan embereknek próbálsz majd az álommunkáról beszélni, akiknek van kutyájuk. De ellenkező esetben se csüggedj! Próbáld megragadni a szakma hasznos és látható oldalát!

Pontosan mivel is foglalkozik egy kutyakiképző?Fotó / 123RF

Például, hogy egy kiképző akár jövőbeli terápiás kis kedvenceket is taníthat, akik segíthetnek látássérült emberek közlekedésében, speciális nevelési igényű gyermekekkel való foglalkozásban. Nem maradhatnak ki a nyomozást segítő ebek sem, hiszen azoknak is fontos szerepük lehet egy-egy eset kapcsán. De az is lehet, hogy hétköznapi emberek találnak meg, hogy tanítsd jó modorra a kutyájukat, hogy könnyebb legyen az együttélés a társasház negyedik szintjén. Ezek mind olyan feladatok, amelyekkel egy kiképző képes megküzdeni.

Ehhez viszont olyan következetes módszereket kell elsajátítania a képzés során, mint a határok felállítása, a pozitív megerősítés, a jutalmazás, a rendszeresség, a következetesség és sok-sok türelem.

A kutya már megvan, hol képezheted magadat?

Habár nagyon izgalmas szakmának tűnik, mégsem lehet minden sarkon oktató központot találni. Ezért azt tanácsoljuk, hogy ha mindenképp fejlődni szeretnél ezen a téren – és történetesen még kutyád is van otthon – akkor gyakorolj vele. Nagyon sok múlik azon, hogy mennyire ismered az adott állatot. Ehhez pedig idő és sok gyakorlás kell. Több olyan videót is találsz a neten, ahol betanítási trükköket mutatnak be. Ilyenek lehetnek a híres kutyasuttogó, Cesar Millan videói is.

A közös munka során a kutya tükörként fog működni. Rávilágít majd azokra a tulajdonságaidra is, amelyeken csiszolnod kellene.

Mivel ez nem egy felsőoktatási képzés, így elég gyorsan el lehet sajátítani a fenti skilleket: 6 hónap az átlag. A képzésre Budapesten és vidéken is van lehetőség, az ország több pontján is találni helyeket, ahol elsajátíthatod ezt a hivatást.

De meg tudsz élni ebből?

Kutyatrénerként magánvállalkozásban tudsz majd működni. Első hallásra felelősségteljesnek vagy akár bizonytalannak is tűnhet, de nem az! Először is gondolj bele, mekkora királyság, hogy te osztod be a saját szabadidődet. Másodszor ez szakmai szabadságot is jelent, hiszen te szabhatod meg a kereteket, amiken belül dolgozni szeretnél. Ez jó lehetőség lehet arra, hogy kibontakoztasd a kreativitásod, esetleg új módszerekkel kísérletezz. Harmadrészt pedig így a jövedelemed is tőled fog függni, minél többet nyújtasz a képzéseiden, annál értékesebb lesz a munkád. Akár vállalkozó az ember, akár alkalmazott, általában minimálbérrel indít. Ez később változhat, így akár 14 ezer és 36 ezer forint között is kereshetsz egy tanítási óra alatt.