Használd ki a vidéki gyökereidet! Légy kistermelői élelmiszer-előállító, és vidd haza a pénzt

A vidék egyik legnagyobb lehetősége a helyi kis- és őstermelőkben rejlik, akik kiváló minőségű termékeket gyártanak, csak sokszor nehezen találnak rájuk vevőt. Ezért van szükség fiatal, jól képzett kistermelőkre, akik segítenek az otthoniaknak, vagy saját gazdaságba kezdenek, újra divatossá téve a háztájit.

Ideje leszámolni azzal, hogy csak a kolbász-szalonna-pálinka triumvirátust azonosítjuk a falusi termékekkel! Ízletesebbnél ízletesebb zöldségek, gyümölcsök teremnek a vidéki kertekben, csak sokszor hiányzik az, aki ezeket szakszerűen feldolgozza és értékesíti. A kistermelői élelmiszer-előállító szakmával te lehetsz ez a személy a családban!

Így megéri visszamenni vidékre  

Sokan úgy vélekednek, hogy fiatalként nem éri meg vidéken maradni. Ez egyáltalán nem igaz, főleg akkor, ha valakinek onnan erednek a gyökerei, és családban már adott a gazdálkodás lehetősége. Egy jól megszervezett kistermelői vállalkozás simán vetekedni tud sok fővárosi mókuskerék állással. Persze, ettől függetlenül nem mindenkinek való a gazdaélet.

Fotó / 123RF

Mi fán terem a kistermelői képzés?  

Ez a szakma összetett, hiszen nemcsak a gazdálkodáshoz, hanem a jogszabályokhoz és az élelmiszerbiztonsági előírásokhoz is értenie kell a sikeres kistermelőnek. Ezek viszont csak a vállalkozás alapjait jelentik, hiszen a termékeket el is kell adni! Emiatt a kapcsolatépítés, a szerződéskötés és az adminisztráció is része a szakmának.

A képzés 3 éves, aminek az IKK oldalán találod a részletes leírását. 

Mik a lehetőségek?  

Kistermelőként elképesztően sok mindennel foglalkozhatsz: zöldség- és gyümölcs befőzéstől kezdve, a levendulatermesztésen át, az erjesztésig és lepárlásig szinte bármivel, amit a gazdaságod megenged. Eladni közvetlenül a fogyasztóknak tudsz, a piacon vagy megrendelésre.

Utóbbi előnye, hogy jó kapcsolat alakul ki a rendszeres vásárlókkal és éttermekkel. Mindenkinek ez a legkedvezőbb, hiszen így a gazdának lesz biztos vevője, a vendéglátósok és fogyasztók pedig kiváló termékekhez jutnak hozzá!